Rușii sunt acuzați de comiterea a peste 31.000 de infracțiuni și crime de război în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
cruci ale mormintelor civililor neidentificați uciși în războiul din Ucraina, regiunea Kiev
Morminte ale civililor ucraineni rămași neidentificați, uciși în regiunea Kiev. Foto: Profimedia Images

Procurorii ucraineni au documentat până în prezent peste 31.000 de infracțiuni și crime de război în Ucraina, informează presa ucraineană.

Mai exact, conform procurorilor Kievului, în cele șase luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucrainei, militarii ruși au comis 31.738 de infracțiuni și crime de război, care includ încălcări are legilor războiului, planificarea, pregăturea și lansarea pe scară largă a unui război de agresiune.

Informația a fost publicată pe contul de Telegram al Parchetului General al Ucrainei, precizează presa ucraineană.

În plus, procurorii au identificat 14.738 de infracțiuni la adresa securității Ucrainei, precum încălcarea integrității teritorial, acțiuni de trădare, colaborare cu inamicul, acțiuni de sabotaj etc.

De asemenea, cel puțin 380 de copii au fost uciși și alți cel puțin 737 au fost răniți de la începutul războiului, conform Biroului Procurorului General al Ucrainei.

CEDO a anunţat la sfârşitul lui iunie că a înregistrat o cerere interstatală oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie. Cererea Kievului se referă la „acuzaţiile guvernului ucrainean privind încălcări masive şi flagrante ale drepturilor omului comise de Federaţia Rusă în operaţiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022”, a indicat Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei.

Procurorii care investighează cazuri de crime de război din Ucraina analizează acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia și încearcă să argmenteze o acuzaţie de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

În luna iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 200.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia, fiind vorba despre orfani, despre copii luați împreună cu părinții lor, dar și separați de familii. Procurorii ucraineni încearcă să argumenteze, în acest caz, o acuzație de genocid. În același context, secretarul de stat american Antony Blinken acuză Moscova că a strămutat cu forţa 1,6 milioane de ucraineni în Rusia denunţând o operaţiune deliberată pentru depopularea unei părţi a Ucrainei.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri