„Rușine culturală”. Restaurarea Ceasului astronomic din Praga a iscat un imens scandal în Cehia. Cum a reacționat artistul

Data publicării:
Restaurarea Ceasului astronomic din Praga a iscat un imens scandal în Cehia
Restaurarea Ceasului astronomic din Praga a iscat un imens scandal în Cehia. Foto: Profimedia

Restaurarea controversată a cadranului Ceasului astronomic din Praga a fost realizată cu intenţia reinterpretării ideilor originalului, a declarat artistul responsabil de proiect.

Scandalul a izbucnit recent după ce criticii au remarcat diferenţe importante între originalul, realizat de Josef Mánes (1820-71), care se află de mult timp într-un muzeu, şi copia sa, care a fost restaurată în urmă cu patru ani.

Restauratorul Stanislav Jircík, în vârstă de 61 de ani, şi-a apărat lucrarea şi a declarat că ''a încercat să pătrundă în imaginaţia autorului original'', iar în acelaşi timp ''că creeze ceva nou'', scrie Agerpres.

Schimbările includ o femeie de la ţară purtând o fustă scurtă în locul unei rochii lungi, un câine lăţos acolo unde anterior era o pată neagră şi un chip care seamănă cu scriitoarea contemporană Katerina Tucková.

Tucková, în vârstă de 41 de ani, şi-a exprimat amuzamentul, descriind opera lui Jircík ca o ''actualizarea foarte amuzantă''.

Unii critici au dezaprobat ''ruşinea culturală'' şi ''furtul a ceea ce este sacru'', dar alţii consideră controversa o ''pseudo-problemă''.

Nu este foarte clar încă de ce aceste discrepanţe au ieşit la iveală abia după patru ani. Autorităţile au deschis o anchetă. Originalul, coborât în 1880 pentru a fi păstrat în siguranţă şi înlocuit cu o copie, este expus la Muzeul oraşului Praga.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri