S-a aflat cine e misteriosul "bărbat din Somerton", găsit mort pe plajă în Australia. Timp de 70 de ani s-a crezut că a fost spion rus

Data actualizării: Data publicării:
silueta unui barnat imbracat in costum cu palarie
Identitatea "bărbatului din Somerton", găsit mort pe o plajă din Australia în decembrie 1948, a fost stabilită după analiza ADN. FOTO: Profimedia Images

Identitatea "bărbatului din Somerton", găsit mort pe o plajă din Australia în decembrie 1948, a fost stabilită după analiza ADN. Cazul a suscitat interesul public, de-a lungul timpului fiind vehiculate mai multe teorii referitoare la cine ar putea fi el, una dintre ele fiind că era spion rus.

În 1 decembrie 1948, pe o plajă din Australia a fost găsit cadavrul unui bărbat îmbrăcat într-un costum, cu cravată, care părea să aibă vârsta de 40 sau 50 de ani.

Pe guler avea o țigară fumată pe jumătate. În buzunar avea bilete de autobuz și de tren, gumă de mestecat, niște chibrituri, pieptăn și un pachet de țigări. Nu avea portofel, nu avea bani și nici act de identitate. Etichetele de pe costumul lui fuseseră tăiate, iar criminaliștii au bănuit că fusese otrăvit.

Dar câteva articole bizare găsite asupra lui au încurajat speculațiile. Avea cu el o o valiză, articole de îmbrăcăminte cu etichetele îndepărtate și scrieri incoerente despre care se crede că ar putea fi un cod. De asemenea, avea o bucată de hârtie ruptă pe care erau scrise cuvintele în farsi Tamam Shud ("s-a terminat", în traducere).

Amprentele bărbatului au fost trimise în toate țările, dar nimeni nu l-a putut identifica. Anchetatorii nu au putut afla cine era, așa că au început să fie vehiculate numeroase teorii despre cel care avea să fie numit "bărbatul din Somerton", scrie BBC.

A fost înmormântat în cimitirul din Adelaide în 1949, cu o piatră funerară pe care scria: "Aici zace bărbatul necunoscut care a fost găsit pe plaja din Somerton".

Bărbatul a fost identificat după analizele ADN

După mai bine de 70 de ani, un cercetător a transmis că a rezolvat misterul – bărbatul era Carl Webb. Și nu era spion rus, așa cum s-a crezut, ci inginer electrician născut în Melbourne. Poliția din Australia de Sud nu a confirmat descoperirea, dar a anunțat că va face declarații publice în curând.

Rămășițele bărbatului mister au fost exhumate de poliție anul trecut în încercarea de a rezolva cazul.

Derek Abbott a reușit să analizeze ADN-ul bărbatului Somerton folosind fire de păr, după ce autoritățile au realizat un model în ipsos al feței sale.

El a colaborat cu experți criminaliști din SUA, fiind realizat un arbore genealogic extins folosind ADN-ul. După analiza a 4.000 de potențiale identități, a rămas un singur nume - Carl Webb. Criminaliștii au comparat ADN-ul bărbatului cu cel al rudelor în viață, confirmându-i astfel identitatea.

"E ca și cum ai urca pe Muntele Everest, ai acel amestec de bucurie că ești în vârf, dar și oboseală și epuizare", a spus Derek Abbott.

Cine este Carl Webb?

Potrivit profesorului Abbott, Webb s-a născut în 1905 într-o suburbie din Melbourne.

Era cel mai mic dintre șase frați și s-a căsătorit cu Dorothy Robertson, cunoscută sub numele de Doff Webb. Așa a ajuns în Adelaide, a spus profesorul.

"Avem dovezi că el s-a despărțit de soția sa și că ea s-a mutat în Australia de Sud. Deci, posibil, el a venit să o găsească", a spus el pentru ABC.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri