„Să trăim mult și să dispărem”. Planul radical de salvare a planetei propus de fondatorul mișcării pro-extincție

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație cu extincția omenirii
Fondatorul Mișcării Extincției Voluntare a Oamenilor este unul dintre cei care cred că suprapopularea planetei este principalul factor al crizei climatice. Foto: Profimedia Images

Din 15 noiembrie, Pământul a devenit casă pentru 8 miliarde de oameni, iar populația globală este în continuă creștere. Les Knight, fondatorul Mișcării Extincției Voluntare a Oamenilor - un fel de „consorțiu dezorganizat” de persoane ce susțin că cel mai bun lucru pe care oamenii îl pot face pentru a salva Pământul este să nu mai aibă copii, și-ar dori ca specia umană să dispară pentru totdeauna, relatează NYT.

Pentru cineva care își dorește ca specia lui să dispară, Les Knight este un om ieșit din comun de binedispus. Fondatorul „Voluntary Human Extinction Movement” (VHEMT) a organizat deseori petreceri cu artificii în nopțile cu ploi de meteoriți și jocuri de croquet în curtea din spatele casei în timpul cărora participanții sunt dezbrăcați.

Knight a adăugat cuvântul „voluntar” în urmă cu zece ani pentru a fi clar că membrii VHEMT nu susțin comiterea de crime în masă, măsurile de contracepție luate cu forța și nici nu încurajează oamenii să se sinucidă.

Etica lor reiese din sloganul mișcării: „Să trăim mult și să dispărem”. Un alt slogan pe care Knight îl afișează în timpul unor convenții și târguri stradale la care participă spune: „Mulțumim pentru că nu vă reproduceți.”

Pământul a devenit casă pentru opt miliarde de oameni pe data de 15 noiembrie. În ciuda unor rate ale natalității în scădere, se preconizează că populația lumii va ajunge la o valoare maximă (în jur de 10,4 miliarde) în următoarele decenii în mare parte din cauza speranței de viață în creștere și scăderii mortalității infantile.

VHEMT: Suprapopularea planetei - principalul factor al crizei climatice

Knight este unul dintre cei care cred că suprapopularea planetei este principalul factor al crizei climatice, dar această convingere este una problematică. Țările sărace foarte populate, precum India, contribuie destul de puțin – pe cap de locuitor – la emisiile de gaze de seră care încălzesc Pământul. Țările bogate cu populații mai mici, precum SUA, produc mare parte din poluarea care alimentează schimbările climatice.

„Problema care ne scapă de sub control este consumul”, a spus John Wilmoth, director al diviziei populației a ONU, care spune că dacă ne concentrăm pe măsurile de limitare a populației în încercarea de a rezolva problema încălzirii globale riscăm să ignorăm nevoia urgentă de a renunța la combustibilii fosili și de a utiliza mai eficient resursele plantei.

simbol-antinatalism
Simbol al antinatalismului: un Uroboros, care reprezintă ciclul neîntrerupt al vieții, străpuns de un pumnal. Captură foto: Twitter / Les Knight

„Trebuie să transformăm stimulentele economice care facilitează obținerea de profit pe seama poluării mediului”, a spus Wilmoth. Ideea că populația trebuie controlată a dus la sterilizări forțate și alte măsuri inumane sau asociate cu teorii rasiste precum eugenía/ eugenetica.

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate încălzirea globală, potrivit activiștilor de mediu și a celor preocupați de suprapopulare, este extinderea accesului la educație pentru fetele din toată lumea împreună cu măsurile de contracepție și planificare familială.

Aproape jumătate dintre toate sarcinile din lume, în jur de 121 de milioane pe an, sunt neintenționate. Centrul Diversității Biologice, pentru combaterea acestei probleme, a împărțit un milion de prezervative împachetate în ambalaje colorate pe care au fost desenate animale pe cale de dispariție și sloganuri precum „vrăjitor al dragostei, de dragul șopârlei cu coarne, ia-o mai încet”.

Și-a făcut vasectomie la 25 de ani și se opune „fascismului reproductiv”

Dar este foarte rar să găsești pe cineva care merge atât de departe ca Knight, care nu are copii și a făcut vasecotmie în 1973 la vârsta de 25 de ani. Pe lângă faptul că susține accesul universal la metodele de contracepție și că se opune față de ceea ce el numește fascism reproductiv, cu alte cuvinte „lipsa libertății [de a alege] să nu procreezi”, Knight spune că, în ciuda tuturor realizărilor de până acum, oamenii dăunează Pământului.

Uitați ce i-am făcut planetei”, a spus Knight. „Nu suntem o specie bună”.

Nu se știe sigur câți membri sunt în grupul lui Knight și cât de răspândită geografic este mișcarea sa. Cu toate că a rămas în obscuritate în primii ani ai existenței sale, popularitatea grupului a explodat după ce Knight a lansat website-ul.

Site-ul VHEMT, tradus în 30 de limbi, include citate din Schopenhauer și bezni desenate realizate de Nina Paley, cât și argumente împotriva procreării și în favoarea adopției.

„A fost o veste foarte frumoasă pentru mine faptul că există un astfel de grup pentru că cineva cu așa o filozofie de obicei se simte singur”, a spus Mario Buenfil, un inginer hidrotehnist din Mexico City de 73 de ani care este membru VHEMT de 20 de ani.

mișcare-extincție2
„Să trăim mult și să dispărem”. Un alt slogan pe care Les Knight (în poză) îl afișează în timpul unor convenții și târguri stradale la care participă spune: „Mulțumim pentru că nu vă reproduceți.” Captură foto: Twitter / Les Knight

Pentru o persoană care se arată împotriva propagării speciei umane, Knight, un bărbat înalt și blând, este surprinzător de prietenos față de oamenii care deja există.

Knight a lucrat ca profesor suplinitor în cea mai mare parte a vieții sale și era îndrăgit de studenții lui. Își petrece câteva ore în fiecare dimineață de duminică adunând gunoaiele aruncate pe străzile din cartierul său.

Cum s-a hotărât fondatorul mișcării pro-extincție să nu facă niciodată copii

Un monogam convins, bărbatul trăiește singur, în timp ce iubita lui care locuiește în casa alăturată îi susține complet stilul de viață.

În copilărie, Knight a crescut într-o familie tolerantă din Oregon privind companiile din industria lemnului cum defrișau toate pădurile statului american în care s-a născut. După ce a fost recrutat în armată în timpul războiului din Vietnam (a servit în armată, dar nu a ajuns pe câmpul de luptă), s-a alăturat unui grup local al mișcării Zero Population Growth, moment în care s-a hotărât să nu facă niciodată copii.

„Dintotdeauna a fost [o alegere făcută] din motive ecologice, din cauza pagubelor pe care oamenii le produc mediului”, a explicat Knight. Credința lui s-a născut din ecologia profundă care combate ideea că omul este specia dominantă și susține faptul că celelalte specii sunt la fel de importante.

Citește și: Insider: Vine Marea Apocalipsă a Îmbătrânirii și va duce la haos global

Knight a ajuns să îi considere pe oameni la fel de dăunători precum speciile invazive și super-prădătorii. „Am apărut și apoi am scăpat de sub control”, a spus Knight. „Și pentru că suntem destul de inteligenți, ar fi bine să ne dăm seama că trebuie să îi punem capăt”.

Oamenii menționează muzica și arta și literatura și toate lucrurile mărețe pe care le-am realizat – este amuzant că nu menționăm niciodată lucrurile rele pe care le-am făcut”, a continuat Knight. „Nu cred că balenele vor duce lipsa cântecelor noastre.

În timp ce SUA au înregistrat o creștere a numărului de nașteri în timpul pandemiei de coronavirus, inversând trendul în scădere al natalității, un sondaj realizat în 2020 a arătat că unul din patru americani care nu au făcut copii dau vina pe schimbările climatice pentru decizia pe care au luat-o.

Cu toate că populația lumii este la un nou nivel record, Knight nu se lasă demoralizat de această realitate. „Nu m-am așteptat niciodată să reușesc.” Potrivit lui Knight, acesta este secretul care l-a ajutat să nu se dea bătut.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri