Live Text Invadatorii și-au mutat „capitala” la Henicesk, departe de linia frontului, după retragerea umilitoare din Herson

Data actualizării: Data publicării:
Ucraineni pe stradă sărbătoresc la Herson
Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană a fost primită la Herson în urale de locuitorii orașului, fericiți că au scăpat, într-un final de invadatorii lui Putin. Ucrainenii din Herson au sărbătorit până târziu în noapte eliberarea orașului. Fotografii și clipuri video din orașul-cheie ucrainean arată oameni pe străzi sărbătorind cu steaguri ale Ucrainei și cântând. Și președintele Volodimir Zelenski a salutat o victorie istorică împotriva invadatorilor.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Ocupanții s-au mutat la Henicesk după retragerea umilitoare din Herson

ACTUALIZARE 12:38 Forțele de ocupație din Herson au anunțat, sâmbătă, că își mută sediul în orașul Henicesk, oraș-port la Marea Azov. Rușii spun că orașul devine „capitala administrativă temporară” a regiunii Herson, după ce au fost obligați să se retragă în mod umilitor din orașul Herson, capitala reală a provinciei ucrainene ocupată parțial de armata invadatoare.

„La ora actuală, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Henicesk (n. red. - situat la 210 km de oraşul Herson). Toate autorităţile principale sunt concentrate aici”, a declarat  Aleksandr Fomin, purtător de cuvânt al marionetei denumită de ruși „vicepreședinte” al „administrației” din Herson.

Henicesk este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, capitala districtului cu acelaşi nume din regiunea Herson.

La mijlocul lunii octombrie, potrivit RIA Novosti, autorităţile ruse au decis să-i relocheze pe locuitorii din patru municipii de pe malul drept al Niprului, pe motiv că armata ucraineană bombardează constant zona, al riscului de inundaţii în cazul unui atac asupra barajului hidroelectric Nova Kahovka şi al posibilităţi izolării forţelor armate ruse pe malul stâng.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a calificat sâmbătă drept „un nou eşec strategic” al Moscovei retragerea trupelor ruse din Herson şi a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina.

„Retragerea anunţată a Rusiei din Herson marchează un alt eşec strategic pentru aceasta. În februarie, Rusia nu a reuşit să cucerească niciuna din principalele sale ţinte, cu excepţia Hersonului”, a afirmat Wallace într-o declaraţie pentru presă. „Armata rusă a suferit o mare pierdere de vieţi omeneşti ca urmare a invaziei sale ilegale şi nu a obţinut decât izolare şi umilire internaţională”, a adăugat el.

Ministrul a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina şi a avertizat că nimeni nu va subestima „ameninţarea continuă” reprezentată de Rusia.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat, sâmbătă, că victoria împotriva invadatorilor ruşi este doar „o chestiune de timp”, după recucerirea Herson-ului. Analiştii serviciului de informaţii britanic consideră că ieşirea trupelor ruse din Herson, oraş strategic-cheie, a început din 22 octombrie, când „autorităţile” instalate de Rusia au cerut civililor să plece. Se aşteaptă ca Ucraina să recucerească vaste zone ale regiunii Herson pe malul vestic al fluviului Nipru, forţele sale controlând larg oraşul însuşi.

Kuleba cere țărilor din Asia de Sud-Est să-l oprească pe Putin din a juca „jocurile foametei”

ACTUALIZARE 9:36 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat, sâmbătă, ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace „jocurile foametei”, referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare.

Acordul care permite exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră - mediat de ONU şi Turcia în iulie - ar putea lua sfârşit în 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina ar avea obiecţii faţă de prelungirea sa.

Vorbind într-o conferinţă de presă în Cambodgia, la summitului ASEAN, Dmitro Kuleba a declarat că menţinerea Rusiei în acord este insuficientă şi ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că inspectorii săi nu întârzie deliberat transporturile, forţând creşterea preţurilor pe plan mondial.

„Nu este suficient doar să păstrăm Rusia la bord.Este de asemenea important să ne asigurăm că inspectorii ruşi care participă la această iniţiativă acţionează cu bună credinţă şi verifică navele fără întârzieri artificiale”, a spus el, adăugând că ţări din Africa şi Asia au de suferit. „Lansez un apel către toţi membrii ASEAN să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să mai joace jocurile foametei cu lumea”, a insistat Kuleba.

Potrivit ONU, peste 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului respectiv. Naţiunile Unite au avertizat că războiul Rusiei agravează criza alimentară globală, condamnând alte zeci de milioane de oameni la foamete.

Ucraina s-a alăturat pentru prima oară summitului ASEAN şi unui summit paralel în Asia de Est. Printre cei prezenţi se numără lideri ai SUA, Japoniei, Coreei de Sud şi Australiei, precum și șeful diplomației lui Putin, Lavrov. Kuleba a spus că Lavrov nu a cerut o întâlnire cu el la summit, conform cutumelor diplomatice.

„Dacă o va face, vom lua în considerare cu atenţie cererea sa”, a spus ministrul ucrainean, adăugând că Rusia trebuie să abordeze toate negocierile cu bună credinţă. „Nu există nici măcar un singur indice care să arate că Rusia caută sincer negocieri”, a afirmat el. „Am stat la o masă pentru o poză frumoasă, am fost acolo, am făcut-o, am încercat”, a spus, în continuare, Kuleba referitor la discuţiile cu partea rusă din trecut.

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus că a discutat în timpul întâlnirilor cu liderii din Asia de Sud-Est despre modalităţile prin care aceştia pot sprijini Ucraina şi le-a transmis că exprimarea neutralităţii şi necondamnarea Rusiei este împotriva intereselor lor. „Cel mai rău lucru pe care îl poate face o ţară este să nu facă nimic”, a apreciat ministrul ucrainean de externe.

Într-o declaraţie separată, Dmitro Kuleba a afirmat că „războiul continuă” după succesul repurtat de ţara sa cu o zi în urmă în recucerirea oraşului Herson de la armata rusă.

Kuleba a declarat că lupta pentru eliberarea ţării sale continuă. „Câştigăm bătălii pe teren. Dar războiul continuă”, a declarat el la Phnom Penh, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu premierul australian, Anthony Albanese.

„Înţeleg că toată lumea vrea ca acest război să se termine cât mai repede posibil. Noi suntem cu siguranţă cei care o dorim mai mult decât oricine altcineva”, a afirmat Kuleba. „Dar atât timp cât războiul continuă şi vedem că Rusia mobilizează mai mulţi recruţi şi aduce mai multe arme în Ucraina, vom continua să mizăm desigur pe sprijinul dumneavoastră continuu”, a afirmat el.

În octombrie, Australia a promis Ucrainei 30 de vehicule blindate Bushmaster suplimentare şi a detaşat 70 de membri din personalul de apărare australian pentru a instrui soldaţi ucraineni în Marea Britanie.

La rândul său, premierul australian a condamnat „ţintirea de civili ucraineni de către forţele lui Vladimir Putin”.

Barajul din Herson, avariat după retragerea invadatorilor

ACTUALIZARE 7:47 Noi daune semnificative aduse barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei au fost observate în urma retragerii trupelor invadatoare din oraşul Herson aflat în apropiere, potrivit informaţiilor furnizate, vineri, de compania americană de imagini satelitare Maxar.

Maxar a informat că imaginile de vineri arată că mai multe poduri care traversează Niprul au fost, de asemenea, avariate.

„Imaginile din satelit din această dimineaţă... dezvăluie noi daune semnificative la mai multe poduri şi la barajul Nova Kahovka după retragerea rusă din Herson, peste Nipru”, potrivit unui comunicat al companiei Maxar. Astfel, secţiuni din partea nordică a barajului şi porţi de ecluză au fost „distruse în mod intenţionat”.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul.

Ambele părţi s-au acuzat în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, ceea ce ar determina inundaţii importante în aval şi ar provoca probabil distrugeri majore în regiunea din jurul oraşului Herson.

--

Herson fusese singurul oraș capitală regională pe care rușii îl capturaseră de când au început războiul împotriva Ucrainei în februarie.

Rusia a transmis că 30.000 de militari au fost retrași din zonă, împeună cu aproximativ 5.000 de echipamente militare, armament și alte obiecte.

Pe seară, armata ucraineană a anunțat că trupele sale au împins linia frontului dincolo de malul vestic al fluviului Nipru. Trupele rusești care au ocupat până acum Hersonul și-au stabilit pozițiile pe malul estic al fluviului.

Un locuitor din Herson a descris momentul drept „copleșitor” și s-a declarat extrem de emoționat de eliberarea orașului după ce oamenii au început să iasă să cânte și să danseze pe străzi.

„Herson este liber acum, e diferit. Toată lumea plângea până în dimineața aceasta”, spune Alexei Sandakov, care până acum și-a ținut identitatea secretă. El a adăugat că toată lumea a vrut să vină să-i îmbrățișeze pe soldații ucraineni.

Recapturarea orașului de către armata ucraineană vine după o contraofensivă uriașă a trupelor eliberatoare din ultimele luni. Guvernul de la Kiev spuen că a recapturat 41 de localități din jurul orașului, iar în discursul său de seară, președintele Zelenski a spus că „oamenii din Herson ne-au așteptat, nu au renunțat niciodată la speranță și la Ucraina”.

El a adăugat că oamenii au muncit pentru a îndepărta orice „urmă a șederii ocupanților” de pe străzi, inclusiv simboluri rusești.

Între timp, purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că nu consideră că retragerea din Herson reprezintă o „înfrângere umilitoare”, în ciuda faptului că dictatorul rus abia ce anunțase într-o ceremonie fastuoasă anexarea teritoriului la Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri