Sârbii din Bosnia vor să-și înfiinţeze propria armată "în termen de câteva luni"

Data publicării:
Milorad Dodik
Milorad Dodik. Sursa foto: MILOS MISKOV/BETAPHOTO/SIPA/2108051239/Profimedia Images

Sârbii din Bosnia îşi vor înfiinţa în "câteva luni" propria armată, a anunţat marţi liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, informează France Presse.

"Ne vom retrage acordul asupra armatei" comune bosniace printr-un vot în parlamentul Republicii Srpska, entitatea sârbă a Bosniei, a declarat luni seară Dodik, care este membrul sârb al preşedinţiei colegiale bosniace.

În paralel, "vom propune, pentru luarea unei decizii în zilele următoare, formarea armatei Republicii Srpska în termen de câteva luni", a adăugat el.

Acordul de pace de la Dayton a consacrat împărţirea Bosniei în două entităţi, una sârbă (Republica Srpska) şi cealaltă croato-bosniacă, unite de un guvern central, scrie Agerpres.

Forţele armate comune din Bosnia, formate din 10.000 de soldaţi şi personal civil, au fost create în 2006, la 11 ani după războiul intercomunitar soldat cu 100.000 de morţi în perioada 1992-1995.

Această reformă este considerată crucială pentru integritatea teritorială a Bosniei, sfidată frecvent de către Milorad Dodik.

"Acesta este un act criminal de rebeliune", a reacţionat membrul croat al preşedinţiei colegiale a Bosniei, Zeljko Komsic, într-o declaraţie difuzată de postul Radio Sarajevo.

Preşedinţia colegială, compusă din trei membri (sârb, croat şi bosniac), este liderul suprem al forţelor armate.

În ultimele luni, Milorad Dodik a vorbit adesea despre posibilitatea unei independenţe a entităţii sârbe, afirmând că Bosnia este un "experiment" al comunităţii internaţionale şi o "ţară imposibilă".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri