Scandal de corupție la Kiev. Viceministru, reținut pentru o mită de 400.000 de dolari. Mâncare pentru armată la prețuri umflate

Data actualizării: Data publicării:
84E673D9-08AD-4EC9-B631-776B0AB1C78C

Guvernul de la Kiev se confruntă cu acuzații de corupție. Ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut de Biroul Național Anticorupție pentru luare de mită. Probleme au apărut sâmbătă și pentru Ministerul Apărării. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, ministerul a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de până la trei ori mai mari decât cele de la rafturile magazinelor din capitala Ucrainei, scrie Kiev Independent

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei l-a reţinut pe ministrul adjunct al Infrastructurii Vasily Lozinski pentru luare de mită.

Potrivit Kiev Independent, NABU a efectuat percheziții și l-a reținut pe Vasili Lozinski, ministru adjunct pentru Dezvoltarea Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii.

Viceministrul ar fi acceptat 400.000 de dolari mită pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică.

Ministerul Infrastructurii a comunicat că „oferă asistență completă anchetei” și că Lozinski a fost eliberat din funcție.

Ministerul Apărării ar fi cumpărat mâncare pentru soldați la prețuri umflate

Tot sâmbătă, Ministerul Apărării ucrainean a fost convocat pentru a răspunde acuzațiilor jurnaliștilor potrivit cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la prețuri umflate.

Ziarul ucrainean Zn.Ua a relatat că oficialii din Apărare au cumpărat mâncare pentru soldații la prețuri de două, până la trei ori mai mari decât cele de la magazinele din Kiev. Potrivit jurnaliștilor, acest lucru indică o posibilă schemă de corupție.

Ministerul ar fi semnat un contract de aproximativ 13,16 miliarde de grivne (360 de milioane de dolari) pentru achiziții de alimente în 2023, scrie ziarul.

„Astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente”, a declarat pe Facebook deputatul Mariana Bezuhla, șef adjunct al comisiei de securitate națională a parlamentului .

Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei și forțele de ordine analizează acum cheltuielile Ministerului Apărării.

„Ne așteptăm la concluzii puternice”, a continuat Bezuhla. Ea a lăudat Ministerul Apărării pentru că a făcut multe lucruri bune în timpul războiului, însă a spus că greșelile și posibila corupție nu trebuie trecute cu vederea.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a confirmat că auditul este în curs.

„Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să îi găsim pe cei care au semnat acest contract, să efectuăm o investigație și apoi să îi tragem pe acești oameni la răspundere”, a spus Podoliak.

Potrivit ziarului ucrainean, contractul ar fi fost semnat pe 23 decembrie și prevede livrări de alimente soldaților ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy. Contractul nu prevede furnizarea de alimente în zonele din prima linie unde „numai livrarea poate face orice achiziție mai scumpă”.

Potrivit contractului, Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele capitalei este de aproximativ 7 grivne.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri