Galerie Foto Scandal din cauza „celei mai rafinate” toalete publice din Australia, cu „tronul” aurit și pereții pictați

Data actualizării: Data publicării:
toaleta din australia cu tronul aurit si pereti pictati
Scandal din cauza „celei mai rafinate” toalete publice din Australia, cu „tronul” aurit și pereții pictați. Foto: Facebook/ Cistern Chapel of Maryborough

Un scandal a izbucnit în Australia din cauza unei toalete publice, considerată „cea mai rafinată din țară”. Comitetul orășelului care a comandat toaleta și artistul care ornat-o cu picturi extravagante se amenință acum cu acțiuni în instanță, relatează The Guardian.

Scandal din cauza „celei mai rafinate” toalete publice din Australia, cu „tronul” aurit și pereții pictați. Foto: Facebook/ Cistern Chapel of Maryborough
Scandal din cauza „celei mai rafinate” toalete publice din Australia, cu „tronul” aurit și pereții pictați. Foto: Facebook/ Cistern Chapel of Maryborough

„Cistern Chapel of Maryborough” a fost dezvelită la mijlocul lunii mai cu o festivitate pompoasă, iar imagini și înregistrări video cu picturile sale extravagante și „tronul” de aur au ajuns pe ecranele posturilor TV din toată țara și pe rețelele sociale.

Dar proiectul care a durat doi ani și care a costat zeci de mii de dolari a fost umbrit de relația din ce în ce mai toxică dintre auroritățile locale și artistul maghiar pe care l-au angajat pentru a împodobi toaleta.

Președinta comitetului Cistern Chapel, Nancy Bates, a fost imaginea publică a proiectului, cu numeroase apariții televizate în care a vorbit despre „marea ei viziune” de a transforma toaleta „murdară” veche de 120 de ani din oraș.

Dar principalul pictor al proiectului, Akos Juhasz, îi reproșează că nu i-a recunoscut meritele și că, în schimb, l-a promovat pe un alt pictor. Akos a cerut sfatul unui avocat să vadă dacă a existat „o încălcare a drepturilor sale morale” ca artist și dacă au existat încălcări ale contractului său.

Comitetul Cistern Chapel insistă că pictorul intervievat a precizat că o mare parte a lucrării a fost realizată de un alt artist, dar că acelee declarații nu au fost incluse în reportajul difuzat la televiziune. Se declară în schimb îngrijorat de postările lui Akos de pe rețelele sociale cu privire la această problemă și a angajat un avocat, cu intenția de a-l da în judecată pentru defăimare.

Cele două părți se învinovățesc reciproc și pentru creșterile de costuri, întârzierile înregistrate în finalizarea proiectului și încălcări ale contractului. Singurul lucru asupra căruia cad de acord este că relațiile s-au înrăutățit din cauza viziunii diferite asupra modului în care trebuie recondiționată toaleta.

Akos, care s-a mutat în Australia în 2013, spune că nu este interesat de bani, pentru că provine dintr-o „familie foarte bogată” care avea un „castel mare”, dar a ales sărăcia și devotamentul pentru artă.

Akos spune că și-a folosit talentul și pregătirea pentru a „crea un întreg univers” în Cistern Chapel.

Cu toate acestea, el spune că a încercat să încorporeze ideile comitetului în munca sa, dar într-un mod care să mențină „calitatea operei de artă”.

Fostă jurnalistă și membră al comitetului, Jacqui Elson-Green susține că Akos nu a vrut să urmeze instrucțiunile angajatorilor săi și că acuzația că nu i-a fost recunoscută munca este „ridicolă”.

„S-a semnat pe pereți de 14 ori”, spune ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri