Scandal în guvernul francez. Ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, a fost audiat 6 ore și pus sub acuzare

Data actualizării: Data publicării:
Eric Dupond-Moretti
Ministrul justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti, avocat de profesie, a fost inculpat pentru conflict de interese, după o audirere care a durat șase ore Foto: Profimedia

Ministrul justiţiei din Franța, Eric Dupond-Moretti, a fost audiat vineri timp de șase ore, iar în final a fost pus sub acuzare pentru conflict de interese. Este o premieră pentru politica franceză ca un ministru al justiției să fie inculpat în funcție.

Eric Dupond-Moretti este suspectat că a făcut presiuni asupra unor magistraţi cu care avusese neînţelegeri în trecut, pe când era avocat.

Oficialul a fost audiat timp de şase ore, la finalul cărora Parchetul Curţii de Justiţie l-a pus oficial sub acuzare. În urmă cu două săptămâni, în cadrul aceleiaşi anchete, autorităţile percheziţionaseră sediul Ministerului Justiţiei de la Paris.

Totul s-a întâmplat în urma plângerilor depuse de trei sindicate ale magistraţilor.

Un avocat al ministrului a declarat pentru postul BFM TV că Dupond-Moretti nu are niciun motiv să demisioneze, întrucât el beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, scrie Agerpres.

Ministrul justiției, un avocat versat, specializat în apărarea criminalilor

Eric Dupond-Moretti a fost un avocat celebru înainte ca preşedintele Emmanuel Macron să îl desemneze ministru, în iulie anul trecut, cu misiunea de a reforma sistemul de justiţie.

Cu puţin timp înainte de a-şi începe mandatul de ministru, Dupond-Moretti a susţinut că procurorii care anchetează infracţiuni financiare au făcut abuz de putere atunci când au accesat înregistrările convorbirilor sale telefonice şi pe ale altor avocaţi, în cadrul unei anchete de corupţie care l-a vizat pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Iniţial, Eric Dupond-Moretti s-a adresat instanţei, dar şi-a retras plângerea după câteva săptămâni, atunci când a fost numit ministru.

Premierul Jean Castex a fost deja audiat pe 7 iunie în acest dosar, în calitate de martor.

Éric Dupond-Moretti a stârnit oarecare rumoare atunci când a fost numit ministru, pentru că avocatul l-a apărat în trecut pe fondatorul WikiLeaks, controversatul Julian Assange, care este acuzat de spionaj în Statele Unite, unde riscă 175 de ani de închisoare.

Poreclit Acquittator - o combinație între cuvintele „achitare” și Terminator - Dupond-Moretti, în vârstă de 60 de ani, s-a specializat în apărarea celor acuzați de crimă și a obținut peste 120 de achitări pentru clienții săi, inclusiv în cazul unui profesor universitar acuzat că și-a ucis soția și al unui bărbat acuzat că a comandat asasinarea unui politician francez în Corsica. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri