Scandal și schimburi de insulte la prima dezbatere Bolsonaro-Lula. Actualul președinte brazilian recuperează ușor în sondaje

Data actualizării: Data publicării:
Jair Bolsonaro gesticulează
Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, la prima dezbatere împotriva contracandidatului său, Lula da Silva. Foto: Profimedia Images

Jair Bolsonaro și Lula da Silva s-au confruntat, duminică, în prima dezbatere electorală înainte de alegerile prezidențiale care vor avea loc la începutul lunii octombrie – evenimentul a fost marcat de insulte și de schimburi de replici acide între cei doi candidați, relatează BBC.

Bolsonaro l-a acuzat pe contracandidatul său, fostul președinte Lula, că a condus „cel mai corupt guvern” din istoria Brazilia. În termeni similari, Lula a replicat că Bolsonaro „a distrus” țara.

Cei doi candidați au apărut, duminică, la o dezbatere televizată alături de alți patru candidați. Sondajele de opinie arată că Lula are un avantaj față de actualul președinte, însă distanța dintre cei doi se micșorează, iar Bolsonaro reușește să câștige teren.

Bolsonaro a părut că încearcă de la bun început să-l țintească pe Lula, considerat favorit să ajungă în turul 2 și, în acest moment, să câștige alegerile. Actualul președinte a spus despre Lula că a condus „cel mai corupt guvern din istoria Braziliei”.

Insulta lui Bolsonaro face referire la momentul în care Lula a fos condamnat și încarcerat pentru corupție în 2018. Scandalul de corupție a rămas cunoscut drept „Operațiunea Spălătoria de Mașini” și a implicat gigantul petrolier de stat, Petrobas.

Condamnarea lui Lula a fost, însă, ulterior, anulată de justiția braziliană.

Lula da Silva a fost președintele Braziliei între 2003 și 2010.

„De ce vrei să te întorci la putere? Ca să faci din nou ce-ai făcut cu Petrobras”, a atacat Bolsonaro. Lula a răspuns acuzându-l pe actualul președinte că „răspândește minciuni” și că încearcă să-i distrugă moștenirea prezidențială. El a spus că guvernul său ar trebui să rămână în istorie pentru faptul că a reușit să scoată din sărăcie zeci de milioane de brazilieni.

La rândul său, el l-a acuzat pe Bolsonaro că „a distrus țara”.

Primul tur de scrutin al alegerilor braziliene va avea loc în data de 2 octombrie, iar al doilea tur se va desfășura în 30 octombrie, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50% din sufragii în prima rundă.

Temeri privind o lovitură de stat

În ultimele luni, Bolsonaro a făcut nenumărate afirmații nefondate cu privire la integritatea alegerilor și a acuzat că acestea ar putea fi fraudate, fără să ofere, însă, nicio dovadă în acest sens. Acuzații similare au fost făcute și fostul președinte american, Donald Trump, cu privire la sistemul american, înainte de alegerile din 2020, acesta pregătind terenul pentru haosul și scandalul pe care l-a generat după ce a pierdut în fața lui Joe Biden.

Având în vedere cele întâmplate în 6 ianuarie, când Trump și-a instigat susținătorii să atace Capitoliul într-o ultimă încercare disperată de a rămâne la putere împotriva voinței democratice, și în Brazilia au apărut temeri că ar putea urma o lovitură de stat, dacă Bolsonaro va fi învins în alegeri.

Totuși, el a ținut să nege explicit că ar intenționa să dea o lovitură de stat dacă pierde alegerile.

„Nu mi-e frică să pierd alegerile. Nu mă îngrijorează acest lucru. Dacă aș fi vrut să dau o lovitură de stat nu aș fi spus nimic”, a spus el, la începutul lui august.

„Ce ne dorim noi este transparență, pentru că reputația mea este că aș complota pentru o lovitură de stat sau că nu aș vrea să accept rezultatele alegerilor”, a spus el în cadrul aceluiași interviu.

Întrebat despre informațiile recente potrivit cărora aliații săi politici ar urma să încerce adoptarea unui amendament constituțional care să acorde foștilor președinți un loc permanent de senator, fapt ce le-ar garanta imunitate pe viață, Bolsonaro a spus că nu este interesat de propunere. „Vor spune că mă interesează vreo grațiere. Nu vreau acea imunitate”, a spus președintele brazilian.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri