Acuzații grave în scandalul Cambridge Analytica: Românul care ar fi fost ucis pentru că a ratat un obiectiv

Data actualizării: Data publicării:
dan muresan

Scandalul Cambridge Analytica ia o nouă turnură, cu tangenţe româneşti. Angajatul care a demascat practicile ilegale ale companiei de consultanţă a declarat azi, în faţa parlamentarilor britanici, că predecesorul lui, Dan Mureşan, fiul fostului ministrul al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, ar fi fost ucis pentru că a ratat un obiectiv, pe când lucra la campania electorală din Kenya. E drept, Dan Mureşan a fost găsit fără viaţă în camera sa de hotel în 2012, dar atunci ancheta a pus decesul său pe seama unui infarct. Acuzaţiile de azi sunt extrem de grave, dar până acum nu sunt susţinute şi de dovezi.

Christopher Wylie, fost angajat Cambridge Analytica: Am auzit că el (Dan Mureşan, n.red.) lucra la un fel de înţelegere. Nu ştiu exact despre ce înţelegere era vorba, dar nu s-a concretizat. Şi, repet, sunt doar informaţii pe care le-am primit, nu spun că aşa s-a întâmplat, oamenii cred că a fost otrăvit în camera lui de hotel. Am mai auzit că poliţia a fost mituită să nu intre în camera de hotel timp de 24 de ore.

Dan Mureşan a fost găsit fără suflare în camera sa de hotel din Nairobi în septembrie 2012. Ministerul Afacerilor Externe informa atunci că el era angajatul unei firme de telecomunicaţii din Marea Britanie şi că se afla de mai multă vreme în Kenya fără să fi informat ambasada. În urmă cu doar câteva zile, presa kenyană scria că Dan Mureşan lucra, de fapt, pentru Cambridge Analytica.

Iţele acestui scandal ajung inevitabil şi la referendumul din Marea Britanie. În faţa parlamentarilor de la Londra, omul din spatele dezvăluirilor furtului de date spune că fără implicarea Cambridge Analytica, votul ar fi putut avea un cu totul alt deznodământ.

Christopher Wylie, fost angajat Cambridge Analytica: Cred că este absolut rezonabil să spunem că rezultatul referendumului ar fi fost altul, dacă nu s-ar fi trişat.

Christopher Wylie mai spune şi că principala organizaţie care a pledat pentru Brexit a folosit serviciile unei firme din Canada, înrudită cu Cambridge Analytica, pe care a plătit-o încălcând legea electorală din Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri