Sari la conținut

Scandalul sexual din Rusia. Injurii incredibile, aduse jurnalistelor hărțuite de un deputat din partidul lui Putin

Partidul de guvernământ Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, se declară indignat de afirmațiile ofensatoare ale unuia dintre membrii săi în scandalul sexual care vizează Duma de Stat.

leonid

Leonid Sluțki

Săptămâna trecută, 20 de posturi de radio, televiziuni şi ziare, şi-au retras reporterii acreditaţi la Duma de Stat din Moscova (Camera inferioară a Parlamentului rus), în semn de protest, în contextul unui scandal de hărţuire sexuală care a luat amploare recent, avându-l în centru pe politicianul Leonid Sluțki, liderul Comitetului pentru Relaţii Internaţionale.

Referitor la acest subiect, Fatih Sibagatullin, deputat al Rusiei Unite în Duma de Stat, a trezit iritarea colegilor de partid după ce, într-o defulare de misoginism, le-a numit „servitoare” pe jurnalistele care îl acuză pe Sluțki de hărțuire sexuală.

„Duma de Stat este cea mai înaltă autoritate a poporului. Aceste jurnaliste ar trebui să își bage puțin coada între picioare”, a comentat Sibagatullin, citat de The Moscow Times.

Deputatul a dat vina pe jurnaliste, acuzându-le că se îmbracă necorespunzător în ședințele Dumei de Stat.

„Bărbatul nu va hărțui niciodată o femeie care nu cere să fie hărțuită”, a mai declarat Fatih Sibagatullin.

„Poziția colegului nostru este extrem de scandaloasă și necorespunzătoare”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Rusia Unită, adăugând că se distanțează de injuriile aduse de parlamentarul rus.

fat

Fatih Sibagatullin

Cel mai mare demers MeToo al mass-mediei din Rusia a avut loc în urma lansării unor plângeri potrivit cărora nu au fost luate în considerare acuzaţii de hărţuire sexuală făcute la adresa lui Leonid Slutsky de către o producătoare TV şi o femeie reporter de radio.

Leonid Sluțki ar fi avut un comportament neadecvat în mai multe ocazii, în timpul unor interviuri care i-au fost luate de femei reporteri.

Boicotul a fost condus de radioul Ecoul Moscovei, văzut drept unul dintre ultimele instituţii media independente din Rusia. Potrivit postului de radio, acesta a participat la boicot pentru a demonstra „solidaritate cu jurnaliştii care au fost victime ale hărţuirii sexuale la Duma de Stat”.

Alexey Venediktov, redactor-şef al radioului Ecoul Moscovei, a transmis că lipsa unui răspuns de la comisia de etică din cadrul Dumei de Stat în privinţa acuzaţiilor care îi sunt aduse lui Slutsky este „dezamăgitoare”. El a adăugat că postul de radio va „înceta orice interacţiune cu el”.

ekaterina-kotrikadze

Yekaterina Kotrikadze

Ecoul Moscovei va continua, totuşi, să acopere „ştiri de mare importanţă, dar păstrând distanţa din punct de vedere fizic, pentru a garanta siguranţa jurnaliştilor”

Acuzaţiile de hărţuire sexuală la adresa lui Sluțki au apărut la începutul lunii martie şi au fost lansate iniţial de Daria Zhuk, producătoare la televiziunea Dozhd. Apoi, Yekaterina Kotrikadze, redactor-şef adjunct la RTVi, şi reporterul BBC Farida Rustamova au făcut acuzaţii similare.

Boicotul – la care au participat instituţii media precum Dozhd, Lenta.ru, postul de radio Govorit Moskva, dar şi publicaţiile Kommersant, Vedomosti şi RBC – vine după ce comisia de etică a Dumei a stabilit, miercuri, că Leonid Slutsky „nu a încălcat codul de conduită”.

Karina Orlova, şefa biroului din Washington a radioului Ecoul Moscovei, a spus, pentru The Hollywood Reporter, că acest boicot este foarte important, fiind primul semn de acţiune colectivă în Rusia împotriva hărţuirii sexuale. 

„Nu am mai văzut aşa ceva în Rusia. Cred că este important – s-au alăturat boicotului şi instituţii media controlate de Kremlin sau care sprijină Kremlinul, precum Govorit Moskva şi Kommersant”, a spus Orlova.

Însă nu vorbim doar despre jurnaliste. Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dezvăluit recent că a fost hărţuită sexual de deputatul Leonid Sluțki.

La Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei, „Leonid a început să spună la restaurant lucruri care nu mi-au plăcut deloc”, a răspuns ea la postul de televiziune rus NTV, precizând că faptele s-au petrecut în urmă cu cinci ani, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de hărţuire sexuală care îl vizează pe acest deputat.