Schimburi de focuri între irakieni și kurzi. S-au folosit rachete Katiușa

Data actualizării: Data publicării:
7594aba0-68b9-49b1-849d-d027fd6f0367

La sud de provincia Kirkuk ar fi avut loc schimburi de focuri cu rachete Katiușa între forțele irakiene și cele kurde, transmite The Guardian, citând surse militare din ambele tabere.

În urma tirurilor balistice, mai mulți luptători din forțele kurde peshmerga au fost răniți, potrivit relatărilor unei surse locale de securitate, informează AFP.

Guvernatorul de Kirkuk, Najmaldin Karim, a îndemnat locuitorii să iasă pe străzi cu arme și și-a exprimat încrederea în capacitatea forțelor peshmerga de a proteja zona, transmite Rudaw, o rețea media kurdă.

Departamentul de Apărare al SUA le-a cerut militarilor irakieni și kurzi să evite „acțiuni suplimentare” care ar putea deraia obiectivul comun ale celor două tabere – lupta împotriva jihadiștilor ISIS.

Statele Unite a furnizat în trecut arme atât forțelor irakiene, cât și celor peshmerga pentru a lupta împotriva grupării teroriste.

Trupele irakiene s-au pus în mișcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară și câmpurile petrolifere deținute de trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk.

„Forțele irakiene și unitățile de mobilizare populară avansează din Taza Khormatu, din sudul orașului Kirkuk”, a anunțat Consiliul de securitate kurd pe Twitter. Un fotograf al AFP a observat coloane militare îndreptându-se spre nord din Taza Khormatu.

Citiți și: Trupe irakiene se îndreaptă către câmpurile petrolifere ale Kurdistanului

La marginea orașului Kirkuk, trupele irakiene le-au cerut prin difuzoare forțelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe pozițiile lor, au spus surse locale.

Consiliul de securitate kurd susține că forțele irakiene vor să recucerească baza K1 a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupată de forțele peshmerga în iunie 2014 la puțin timp după căderea Mosulului în mâinile jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI). De asemenea, vizează și câmpurile petrolifere din Kirkuk.

Kurzii controlează din 2008 câmpul de la Khormala, iar pe cele de la Havana și Bay Hassan din 2014.

Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor câmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere.

Conform unor surse din provincia Kirkuk, trupele, care includ unitățile de contraterorism, poliția, unități speciale și armata, progresează pe șase fronturi, în special din Bashir și Taza Khormatu, la sud-vest de Kirkuk.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri