Galerie Foto Scholz s-a fotografiat lângă turbina pentru Nord Stream: „Funcționează”. Cancelarul acuză Rusia că nu vrea să o ia înapoi

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-turbina nord stream scholz
Turbina pentru gazoductul Nord Stream este folosită de Rusia ca pretext pentru reducerea livrărilor de gaze. Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că Rusia nu are niciun motiv să amâne returnarea unei turbine pentru conducta Nord Stream 1, care a fost reparată în Canada, însă de atunci a rămas blocată în Germania, scrie Reuters.

Turbina pentru gazoductul Nord Stream este folosită de Rusia ca pretext pentru reducerea livrărilor de gaze. Foto: Profimedia Images
Turbina pentru gazoductul Nord Stream este folosită de Rusia ca pretext pentru reducerea livrărilor de gaze. Foto: Profimedia Images

Aflat lângă turbină, într-o vizită la fabrica Siemens din Muelheim an der Ruhr, Scholz a spus că aceasta este pe deplin funcțională și poate fi expediată oricând înapoi în Rusia, cu condiția ca Moscova să fie dispusă să o ia înapoi.

Soarta turbinei lungi de 12 metri a fost urmărită îndeaproape, în timp ce guvernele europene au acuzat Rusia că limitează aprovizionarea cu gaz sub pretexte false pentru a se răzbuna pentru sancțiunile occidentale după invazia Ucrainei.

Moscova neagă că ar fi făcut acest lucru și a invocat problemele cu turbina drept motiv pentru fluxurile mai scăzute de gaz prin Nord Stream 1, care au fost reduse la 20% din capacitate.

Transportul turbinei a fost învăluit în secret, iar locul în care aceasta se afla nu a fost cunoscut până marți seara, când a fost anunțată vizita cancelarului la Siemens Energy.

„Turbina funcționează”, a spus Scholz, declarând reporterilor că scopul vizitei sale a fost să arate lumii că turbina funcționează.

„Este destul de clar și simplu: turbina este acolo și poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună „vreau să o iau””, a declarat cancelarul german.

Chiar dacă Rusia va prelua turbina înapoi, Scholz a avertizat că Germania s-ar putea confrunta în continuare cu întreruperi de gaz și că contractele de furnizare ar putea să nu fie onorate.

Un manager al Gazprom a declarat săptămâna trecută că livrarea turbinei după reparații nu a fost conformă cu contractul și că aceasta a fost trimisă în Germania fără acordul Rusiei. 

Lângă Scholz, CEO-ul Siemens Energy, Christian Bruch, a confirmat că există discuții în curs cu Gazprom, „dar niciun acord”.

Scăderea livrărilor de gaze au dus la avertismente privind o recesiune pentru economia Germaniei, cea mai mare din Europa, și au ridicat temeri de penurie de energie și raționalizare pe timpul iernii.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri