Scholz spune că își dorește o „Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state” și fără drept de veto în luarea deciziilor

Data publicării:
Olaf Scholz
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că sprijină extinderea Uniunii Europene prin integrarea țărilor din Balcanii Occidentali, a Ucrainei, a Republicii Moldova și chiar a Georgiei. Șeful guvernului de la Berlin a spus că susține și eliminarea dreptului de veto în luarea deciziilor la nivelul Consiliului European.

„Faptul că Uniunea Europeană continuă să se lărgească spre est este un avantaj pentru noi toţi”, a afirmat Scholz, într-un discurs la Praga privitor la viitorul Europei. Cancelarul german a vorbit despre „o Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state, mult diferită de Uniunea noastră actuală”, scrie Agerpres, care citează agențiile internaționale.

„În această Uniune lărgită, diferenţele între statele membre vor creşte în termeni de interese politice, putere economică sau sisteme sociale (...). Acolo unde astăzi este necesară unanimitatea, riscul ca o singură ţară să le împiedice cu veto-ul său pe celelalte să avanseze creşte cu fiecare nou stat membru”, a explicat Olaf Scholz. În acest context, el a propus o trecere graduală la luarea deciziilor cu majoritate în politica externă comună, dar şi în alte domenii, precum politica fiscală.

Citiți și: Olaf Scholz susține aderarea României la spațiul Schengen

Şeful executivului german şi-a reafirmat sprijinul pentru propunerea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, de creare a unei „comunităţi politice europene”.

Subliniind „dimensiunea geopolitică” a procesului de extindere a UE, el a afirmat că „realpolitik trebuie să însemne implicarea prietenilor şi a partenerilor cu valori comune şi sprijinirea lor pentru a fi puternici în competiţia globală prin cooperare”.

„Ceea ce lipseşte, totuşi, este un schimb periodic la nivel politic - un forum în care şefii de stat şi de guvern din UE şi partenerii noştri europeni să se întâlnească o dată sau de două ori pe an pentru a discuta probleme cheie care afectează continentul nostru ca întreg, precum securitatea, energia, clima şi conectivitatea”, a insistat cancelarul german.

În opinia sa, Europa trebuie să se opună ameninţării reprezentate de „autocraţia neoimperialistă”, o aluzie la Rusia lui Putin și comportamentul său agresiv față de țările din jur pe care le-a invadat de-a lungul anilor.

„Chiar acum, ne întrebăm încă o dată unde va duce linia de divizare între această Europă liberă şi o autocraţie neoimperialistă în viitor. Am vorbit despre un punct de cotitură după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Atacul brutal asupra Ucrainei este astfel şi un atac asupra ordinii securităţii Europei”, a explicat cancelarul Scholz.

El a dat asigurări că guvernul de la Berlin îşi va menţine sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar”. În următoarele săptămâni, Germania va trimite armament Ucrainei. Potrivit lui, în afară de livrarea de sisteme radar şi drone, Germania ar putea să-şi asume o responsabilitate specială în privinţa consolidării artileriei şi a capacităţilor de apărare aeriană ale Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri