Live Text Rușii au aruncat în aer un pod vital către Bahmut. Prigojin spune că orașul e „încercuit”. Kievul ordonă evacuarea orașului Kupiansk

Data actualizării: Data publicării:
ucraina tanc soldati harkov
Foto: Profimedia Images
Din articol
SUA anunță un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina Exporturile de grâu ale Rusiei s-au dublat comparativ cu situaţia anterioară războiului Moscova acuză Occidentul de complicitate la „atacul” din Briansk VIDEO. O sală întreagă a început să râdă după ce Serghei Lavrov a spus că Ucraina a atacat Rusia Un pilot militar rus luat prizonier a fost condamnat în Ucraina la 12 ani de închisoare pentru că a bombardat obiective civile Putin va putea schimba conducerea companiilor din apărare care nu-și respectă contractele cu statul sub legea marțială Rusia trimite cele mai experimentate unități în Bahmut, pe fondul luptei intense din oraş Zelenski a vizitat un spital militar şi un cimitir al soldaţilor ucraineni la Liov Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat Putin participă la o ședință a Consiliului de Securitate unde discută despre „măsurile de apărare antiteroristă" Armata Ucrainei a aruncat în aer un pod feroviar din Bahmut Comandamentul militar din Harkov le cere locuitorilor din Kupiansk să evacueze orașul Şeful diplomaţiei UE consideră că se observă "o mică ameliorare" în plan diplomatic cu Rusia Armata Moscovei a aruncat în aer un pod vital către Bahmut, potrivit poliției ucrainene Alarma antiaeriană a răsunat în toată Ucraina O unitate de drone ucraineană a primit ordin să părăsească Bahmut Prigojin spune că Bahmut este înconjurat de ruși Cinci oameni au fost uciși iar alți 10 sunt dați dispăruți după bombardamentul care a lovit un bloc din Zaporojie Ucraina va produce mai mult grâu decât estima însă exporturile sunt puse în pericol de Rusia Biden și Scholz se întâlnesc la Casa Albă Oficial militar ucrainean: Posibilitatea retragerii din Bahmut este „pe masă” dar întăririle vor ajunge în curând Kyiv Post: Imagini satelitare menite Occidentului au fost „vândute Rusiei” Doi americani au fost arestaţi pentru exportul ilegal de tehnologie în Rusia Cei mai puternici lobbyiști din America lucrează gratis pentru Ucraina, dar câștigă milioane de dolari de la producătorii de arme

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să ajungă vineri în SUA pentru prima sa vizită oficială la Casa Albă de când a început războiul din Ucraina. El va discuta confidențial cu președintele Joe Biden despre sprijinirea Ucrainei în aceeași zi în care Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari. Cei doi vor discuta de asemenea despre posibila implicare a Chinei în conflict. Un oficial militar ucrainean a spus că posibilitatea ca forțele Kievului de la Bahmut să se retragă „este pe masă” dar așteaptă întăriri ce ar trebui să ajungă în curând.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SUA anunță un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

ACTUALIZARE 20:10 Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar de muniție și obuziere pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, relatează The Guardian.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a transmis că ajutorul suplimentar include, printre altele, muniție pentru HIMARS, obuziere și muniție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley.

blinken-bucuresti-mae-fb
Secretarul de stat american Antony Blinken. FOTO: Facebook MAE

„Acest pachet de asistență militară include mai multă muniție pentru HIMARS și obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le folosește atât de eficient pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, munițiile și echipamentele de demolare și alte tipuri de întreținere, instruire și suport”, a spus Blinken.

Citește continuarea AICI

Exporturile de grâu ale Rusiei s-au dublat comparativ cu situaţia anterioară războiului

ACTUALIZARE 20:00 Exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condiţiile în care cumpărătorii profită de preţul atractiv şi oferta consistentă rusească, transmite Bloomberg.

Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS, scrie Agerpres.

Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când preţurile nu erau aşa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut ajută care grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global.

Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruşi au depăşit o parte din problemele de finanţare şi asigurări provocate de sancţiunile impuse Rusiei. Perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare peste aproximativ două săptămâni, după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui reînnoit. Livrările de grâu din ambele ţări ajută la oprirea agravării inflaţiei mondiale a preţurilor alimentar.

În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank. Piaţa se aşteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.

Alimentele nu au fost incluse pe lista sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, dar restricţiile impuse băncilor şi companiilor de stat din Rusia au făcut tranzacţiile cu cereale mai complicate. Chiar dacă sute de mii de tone de îngrăşăminte ruseşti rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantităţi mari de cereale ruseşti. 

Moscova acuză Occidentul de complicitate la „atacul” din Briansk

ACTUALIZARE 17:58 - Occidentul înarmează şi sprijină Kievul şi, prin urmare, este complice la "atacul" comis joi de presupuşi "sabotori ucraineni" în regiunea rusă Briansk, la frontiera cu Ucraina, a denunţat vineri Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat pe pagina sa oficială şi citat de EFE, citată de Ag.

"Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Rezultă că este legitim să calificăm aceste state drept complice la respectivele crime şi sponsori ai terorismului", susţine MAE în comunicatul său.

Gruparea naţionalistă "Corpul voluntarilor ruşi", care se defineşte ca o formaţiune de voluntari ruşi ce luptă de partea armatei ucrainene împotriva trupelor ruse în Ucraina, dar despre care nu există confirmări oficiale ale Kievului că ar face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat joi pe reţelele de socializare un act de sabotaj în teritoriile de graniţă din Briansk.

Potrivit autorităţilor ruse, doi civili au fost ucişi în timpul atacului, iar un băiat de 11 ani ar fi fost împuşcat în spate, fiind rănit, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a calificat cele întâmplate drept "un atac terorist".

Ucraina a acuzat Rusia de înscenarea unei "false provocări", notează Reuters.

În comunicatul său, MAE rus susţine că "autorităţile ucrainene au recunoscut în mod repetat că acţiunile lor au aprobarea şi sprijinul SUA şi al altor ţări NATO".

Moscova "va trage concluziile din ceea ce s-a petrecut", declară diplomaţia rusă, avertizând că "această crimă nu va rămâne nepedepsită".

MAE rus a profitat de situaţie pentru a avertiza împotriva unor noi atacuri în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi considerată de Moscova drept parte inalienabilă a teritoriului rus.

"Kievul continuă să planifice cucerirea militară a Crimeii şi să efectueze atacuri, fără cea mai mică preocupare pentru vieţile civililor ruşi", mai susţine MAE rus.

Diplomaţia rusă citează ca exemplu de sprijin pentru astfel de planuri declaraţii ale subsecretarului de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, care a calificat instalaţiile militare ruse din peninsulă drept "ţinte legitime" ale Ucrainei.

"Prin furnizarea de arme de înaltă tehnologie Ucrainei, SUA şi NATO o transformă în laboratorul lor personal şi într-un poligon de testare", afirmă diplomaţia rusă, adăugând că Washingtonul "închide ochii" când aceleaşi arme ucid civili în Donbas sau prizonieri de război ruşi.

"Washingtonul şi aliaţii săi din NATO continuă să pună în aplicare în mod constant planurile lor geopolitice de distrugere a Rusiei, motiv pentru care pompează din ce în ce mai intens arme în Ucraina, antrenează armata ucraineană şi o ajută în stabilirea ţintelor şi direcţionarea loviturilor", se afirmă în comunicatul MAE rus postat pe pagina oficială a instituţiei (mid.ru).

După ce joi a avut o întrunire cu doar câţiva membri a Consiliului Securităţii Rusiei, preşedintele Vladimir Putin a reunit vineri acest for în şedinţă lărgită pentru a discuta despre măsurile de protecţie a instalaţiilor împotriva atacurilor teroriste, la o zi după ce regiunea rusă Briansk a fost ţinta unor presupuse 'sabotaje ucrainene' şi a unor atacuri cu drone pe teritoriul rus.

"Avem un singur subiect astăzi, dar foarte important, măsurile de asigurare a protecţiei antiteroriste a instalaţiilor aflate sub jurisdicţia organelor de securitate", a spus Putin, care a desfăşurat această reuniune în format de videoconferinţă.

Putin i-a dat apoi cuvântul ministrului de interne Vladimir Kolokolţev.

În plus faţă de incidentul din Briansk, atacurile cu drone ucrainene asupra unor instalaţii din interiorul Rusiei au devenit frecvente, indică EFE.

La 1 martie, armata rusă a declarat că apărarea sa antiaeriană a dejucat o tentativă de "atac masiv cu drone ucrainene" asupra Peninsulei Crimeea, de la a cărei anexare de către Moscova se vor împlini nouă ani la 18 martie.

Cu o zi în urmă, drone de origine necunoscută au provocat alarmă în mai zone din Rusia, din regiunea Moscovei până la cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Sankt Petersburg, şi pe coasta Mării Negre.

Atacurile au lovit districtul Kolomna, la aproximativ 90 de kilometri sud de capitala rusă, unde se află uzine care produc componente pentru rachetele Iskander şi Kinjal, au provocat închiderea spaţiului aerian la Sankt Petersburg şi au declanşat alarmele aeriene în regiunea Krasnodar, pe coasta Mării Negre.

La 28 februarie, în cadrul unei întâlniri cu înalţi oficiali ai serviciilor secrete, Putin a acuzat Kievul că foloseşte terorismul ucrainean ca armă de război, conform EFE.

Potrivit lui Vladimir Osecikin, disident rus fugit în Franţa în 2015 şi coordonatorul proiectului Gulagu.net, evenimentele petrecute cu o zi în urmă în Briansk, pe care propaganda rusă le-a prezentat drept un "act de diversiune ucraineană", au fost gândite de FSB ca o operaţiune "sub steag fals", dar planul FSB a fost perturbat de "Corpul voluntarilor ruşi".

Membri ai acestuia s-au infiltrat la faţa locului şi s-au filmat lângă un punct medical, iar apoi au postat o declaraţie în care au revendicat infiltrarea în regiunea Briansk, negând presupusele violenţe de care au fost acuzaţi ucrainenii.

Apariţia lor în localitatea Suşani din regiunea Briansk a încurcat planurile iniţiale ale serviciilor speciale ruse, provocând publicarea unor date contradictorii în diferite media. Osecikin declară pe contul său de Telegram că FSB pregătise până şi cadavrele presupuşilor sabotori şi pe cele ale victimelor din rândul populaţiei civile.

VIDEO. O sală întreagă a început să râdă după ce Serghei Lavrov a spus că Ucraina a atacat Rusia

ACTUALIZARE 17:54 - O sală întreagă a râs de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, când a spus că Ucraina a atacat Rusia. Oficialul rus era la o conferință în India, după summitul G20, și răspândea la întrebări de la public. Când a spus această replică de propagandă, sute de oameni au început să râdă. (Video AICI

Un pilot militar rus luat prizonier a fost condamnat în Ucraina la 12 ani de închisoare pentru că a bombardat obiective civile

ACTUALIZARE 17:50 - Un tribunal ucrainean a condamnat la 12 ani de închisoare un pilot militar rus luat prizonier şi pe care justiţia de la Kiev l-a acuzat de încălcarea legilor războiului prin bombardarea unei infrastructuri civile în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat vineri într-un comunicat Procuratura de Stat ucraineană, transmite agenţia EFE.

Pilotul rus, al cărui nume nu a fost precizat de justiţia ucraineană, era conform acesteia comandant secund al unităţii a şasea a Forţelor Aeriene din Districtul Militar Vest al armatei ruse.

Potrivit Procuraturii ucrainene, el a primit în martie 2022 ordinul de a distruge staţia de transmisiuni a radioteleviziunii ucrainene din provincia Harkov, care, se spune în comunicat, îndeplinea funcţii exclusiv civile. (Citiți AICI mai multe)

Putin va putea schimba conducerea companiilor din apărare care nu-și respectă contractele cu statul sub legea marțială

ACTUALIZARE 17:45 - Vladimir Putin a semnat vineri un decret ce permite guvernului să suspende directorii și acționarii oricărei companii care nu-și respectă contractele cu statul în domeniul apărării, în condițiile legii marțiale, transmite Reuters. Decretul va permite ministerului industriilor să numească un nou administrator extern care să preia conducerea unor astfel de companii. Putin a spus în octombrie că introduce legea marțială în patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a capturat parțial și le-a declarat ca fiind parte a teritoriului propriu, mișcare condamnată de majoritatea țărilor ca fiind ilegală. (Citiți AICI mai multe)

Rusia trimite cele mai experimentate unități în Bahmut, pe fondul luptei intense din oraş

ACTUALIZARE 16:30 Armata ucraineană transmite că „au loc lupte intense în Bahmut și în jurul acestuia, precizând că Rusia trimite cele mai experimentate trupe acolo pentru a captura orașul, relatează CNN

„Ocupanții ruși au trimis cele mai antrenate unități ale PMC Wagner și alte unități obișnuite ale armatei ruse pentru a captura orașul. Au loc lupte intense în și în jurul orașului”, transmit Forțele Terestre ale Armatei Ucrainene.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia continuă să facă presiuni în speranța „capturării orașului Bahmut și continuă să acumuleze forțe pentru a-l ocupa”.

Zelenski a vizitat un spital militar şi un cimitir al soldaţilor ucraineni la Liov

ACTUALIZARE 16:20 Preşedintele Volodimir Zelenski este aşteptat să participe vineri după-amiază în oraşul Liov din vestul Ucrainei la o conferinţă internaţională ce va avea ca teme investigarea crimelor de război comise de trupele ruse şi crearea unui tribunalul special internaţional cerut de Kiev pentru aceste fapte, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Înainte de aceasta, Zelenski şi omologul său leton Egils Levits au venit la un cimitir militar din Liov şi au adus un omagiu soldaţilor ucraineni care şi-au pierdut viaţa în războiul declanşat de Rusia în urmă cu un an.

Preşedintele ucrainean a mai vizitat în acelaşi oraş un spital militar unde sunt internaţi soldaţi răniţi şi le-a oferit medalii, unii soldaţi răniţi având membre amputate. Adresându-se personalului spitalului, Zelenski a spus: „Doresc să vă mulţumesc pentru numeroşii luptători care au revenit pe picioarele lor”.

Rusia reduce vânzările de valută pentru că veniturile din exporturile de energie s-au stabilizat

ACTUALIZARE 16:00 Rusia va reduce cantitatea de valută pe care are de gând să o vândă până la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care veniturile din exporturile de energie dau semne de stabilizare, în pofida restricţiilor internaţionale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ministerul rus al Finanţelor a anunţat vineri că în perioada 7 martie - 6 aprilie va vinde 119,8 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), în cadrul unui mecanism bugetar destinat să protejeze economia de fluctuaţiile preţului la petrol. Este vorba de o diminuare cu peste 40% a cantităţii de valută vândută în luna martie, comparativ cu luna precedentă.

În condiţiile în care cea mai mare parte a rezervelor sale internaţionale este îngheţată de sancţiunile americane şi europene, yuanul chinez este principalul activ pe care Rusia îl poate utiliza în continuare pentru a derula vânzări de valută de la fondul său suveran şi a acoperi cheltuieile bugetare. „Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achiziţiile de valută”, a estimat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.

Potrivit analiştilor, este posibil ca vânzările de valută să coboare până la 500 de milioane de dolari în luna aprilie, după care Ministerul de Finanţe de la Moscova va schimba direcţia şi va începe să cumpere valută.

Bloomberg Economics estimează că, în a doua jumătate a acestui an, este posibil ca Ministerul rus al Finanţelor să înceapă să acumuleze yuani chinezeşti la un ritm de 500 până la 700 de milioane de dolari pe lună. 

Putin participă la o ședință a Consiliului de Securitate unde discută despre „măsurile de apărare antiteroristă"

ACTUALIZARE 15:45 Vladimir Putin participă la o ședință a Consiliului de Securitate din Rusia care ar putea transforma așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina într-o declarație oficială de război, după ce Moscova a acuzat țara vecină de terorism și sabotaj.

La întâlnirea pe care a convocat-o, Vladimir Putin a declarat: „Colegi, bună ziua! Astăzi, pe ordinea de zi, avem un singur subiect, dar extrem de important. Vorbim despre măsurile de apărare antiteroristă a obiectivelor aflate în subordinea instituțiilor de ordine publică”.

Armata Ucrainei a aruncat în aer un pod feroviar din Bahmut

ACTUALIZARE 15:28 Forțele armate ale Ucrainei au aruncat în aer ce a mai rămas dintr-un pod feroviar în orașul Bahmut, potrivit armatei ucrainene și a unui videoclip a cărui locație a fost confirmată de CNN.

Podul a fost anterior avariat de armata Ucrainei în august iar acum a fost distrus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile cu explozia controlată au fost răspândite vineri pe rețelele sociale, alături de relatări neconfirmate că este un semn al forțelor ucrainene care s-ar pregăti să se retragă din oraș.

Brigada 46 a Ucrainei, care actualmente operează în oraș, neagă relatările, spunând că podul era deja nefolosibil.

„Podul, care acum este arătat ca fiind dovadă a faptului că plecăm, a fost aruncat în aer cu mai mult timp în urmă. Cei care sunt în Bahmut știu asta. Acum doar a fost o lovitură de control. Nu răspândiți panica”, au spus soldații. „Și da, cineva poate traversa râul acolo fără pod”.

Comandamentul militar din Harkov le cere locuitorilor din Kupiansk să evacueze orașul

ACTUALIZARE 12:07 Autoritățile ucrainene le-au spus locuitorilor din Kupiansk să părăsească orașul, în contextul în care Rusia încearcă să recucerească orașul pe care l-a pierdut anul trecut, transmite BBC.

Comandamentul militar din Harkov a îndemnat familiile și pe cei „cu mobilitate redusă” să plece din cauza bombardamentelor „constante” ale forțelor ruse.

Rusia a cucerit orașul, care este un centru importante de aprovizionare, la începutul invaziei la scară largă a Ucraina, armata Kievului recucerindu-l în septembrie.

În Kupians, Administrația militară regională a transmis că ordinul de evacuare a fost emis din cauza „situației de securitate instabile” provocate de bombardamentele rusești asupra orașului și împrejurimilor.

Instituția spune că celor evacuați li se va furniza asistență, inclusic cazare, mâncare, ajutor umanitar și suport medical.

Alți cetățeni pot părăsi regiunea, a adăugat armata. Orașul avea o populație de aproape 25.000 de oameni înainte de război.

Institutul pentru Studiul Războiului a spus în această săptămână că forțele ruse continuă „atacuri terestre limitate” la nord-est de Kupiansk, precum și operațiuni ofensive în jurul localității Kreminna, la aproape 80 de km sud.

Şeful diplomaţiei UE consideră că se observă "o mică ameliorare" în plan diplomatic cu Rusia

ACTUALIZARE 11:36 Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă "o mică ameliorare" în plan diplomatic cu Rusia pe perioada reuniunii G20 din India, în pofida divergențelor legate de Ucraina, informează Agerpres.

În marja reuniunii G20 care s-a încheiat joi fără un comunicat comun, secretarul de stat american Antony Blinken a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov, prima lor întrevedere faţă în faţă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Josep Borrell a subliniat că şeful diplomaţiei ruse a rămas de această dată în sală în momentul în care, în cursul reuniunii, miniştrii de externe din ţările occidentale au condamnat invazia rusă.

Armata Moscovei a aruncat în aer un pod vital către Bahmut, potrivit poliției ucrainene

ACTUALIZARE 11:30 Forțele ruse au aruncat în aer un pod important care leagă orașul asediat Bahmut de satul învecinat Khromove în timpul nopții, a spus poliția din regiunea Donețk.

Poliția din orașul Konstantinivka a declarat pentru CNN că speră să repare podul în următoarele zile, având în vedere că este o arteră vitală pentru extragerea civililor și mișcarea proviziilor precum muniție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Podul este de asemenea ultima rută de aprovizionare rămasă din Bahmut către orașul Ceasiv Yar.

Armata încă poate accesa orașul pe drumuri de pământ și pe câmp, spune poliția.

Relatarea poliției a fost confirmată de un soldat al forțelor speciale din Bahmut, care a declarat pentru CNN că podul a fost lovit de o rachetă rusească, formând un crater uriaș.

Un ordin de evacuare obligatorie este în vigoare pentru regiunea Donețk și aproape 5.000 de oameni rămân în Bahmut, potrivit oficialilor ucraineni.

Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a publicat un video în care apar soldați ai forțelor paramilitare Wagner la locația unui pod distrus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alarma antiaeriană a răsunat în toată Ucraina

În această dimineață, alarmele antiaeriene din toată Ucraina au răsunat o vreme, avertizând privind un posibil atac al Rusiei.

O unitate de drone ucraineană a primit ordin să părăsească Bahmut

O unitate ucraineană care operează drone de recunoaştere, cu baza în Bahmut, a primit ordin să părăsească oraşul, a declarat comandantul acesteia într-un mesaj postat vineri pe Telegram, scrie CNN.

"În cursul nopţii, unitatea Madiar Birds a primit ordin să părăsească imediat Bahmutul către un nou loc pentru operaţiuni de luptă", a declarat comandantul Robert Brovdi.

Forţele ruseşti au avansat în ultimele zile spre Bahmut, după luni de bombardamente şi lupte intense în jurul acestui oraş devastat, care se află spre nord-estul regiunii Doneţk şi care a fost o ţintă pentru Moscova timp de mai multe luni.

"Urmăm ordinul", a declarat Brovdi, adăugând că nu ştie de ce a fost mutată unitatea.

Prigojin spune că Bahmut este înconjurat de ruși

Reuters relatează că Evgheni Prigojin, fondatorul grupului rusesc de mercenari Wagner, a spus într-un video publicat vineri că orașul ucrainean Bahmut era „practic înconjurat” de forțele ruse și că armata Kievului are acces doar la un drum care iese din zonă.

prigojin
Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Prigojin i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să-și retragă forțele din orașul pe care Rusia încearcă să-l captureze fără succes în ultimele luni, potrivit The Guardian.

Cinci oameni au fost uciși iar alți 10 sunt dați dispăruți după bombardamentul care a lovit un bloc din Zaporojie

Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, a oferit un rezumat al evenimentelor din ultimele 24 de ore pe canalul său de Telegram:

„În Zaporojie, molozul clădirii de cinci etaje, care a fost lovită de o rachetă rusească în noaptea anterioară, continuă să fie înlăturat. Numărul celor decedați a crescut la cinci, 10 oameni sunt considerați dispăruți.

În ultima zi, trupele rusești au tras mai mult de 360 de proiectile în regiunea Herson: clădiri rezidențiale au fost avariate, o persoană a murit, 17 au fost rănite.

În Donbas, armata rusă continuă să tragă asupra zonelor populate de-a lungul întregii linii a frontului. Pe 2 martie, drept rezultat al bombardamentelor din regiunea Donețk, doi oameni au fost uciși iar alți cinci au fost răniți”.

De asemenea, televiziunea a mai transmis că joi „trupele rusești au efectuat 45 de lovituri asupra 17 așezări din regiunea Donețk”. „Ele au lovit Bahmut de nouă ori cu artilerie, 18 clădiri înalte și o casă au fost distruse și avariate, fiind și răniți”.

Informațiile nu au fost verificate în mod independent.

Ucraina va produce mai mult grâu decât estima însă exporturile sunt puse în pericol de Rusia

ACTUALIZARE 10:58 Fermierii ucraineni au reuşit să planteze mai mult grâu decât estimau autorităţile, ceea ce înseamnă că ţara afectată de război va putea să menţină acelaşi nivel de exporturi ca anul trecut, însă livrările prin Marea Neagră sunt puse în pericol de Rusia, informează Agerpres.

Ucraina lua în calcul să limiteze exporturile de grâu pentru sezonul 2023 - 2024 din cauza temerilor privind penuria de grâu pentru morărit pe piaţa internă.

Însă aceste temeri erau alimentate de estimările potrivit cărora, din cauza războiului, fermierii nu vor reuşi să planteze suficient grâu.

Biden și Scholz se întâlnesc la Casa Albă

Cancelarul german Olaf Scholz va avea vineri discuții confidențiale la Washington cu președintele american Joe Biden despre războiul din Ucraina, în contextul îngrijorărilor tot mai mari că Beijingul ar putea furniza arme Rusiei, transmite The Guardian.

Scholz a plecat joi seară în vizita de o zi, care, în mod neobișnuit, nu va include o delegație a presei.

Biden și Scholz se vor întâlni timp de o oră la Casa Albă iar întâlnirea va include „o componentă unu la unu”, a declarat un oficial american de rang înalt, dându-le astfel celor doi șansa de „a face schimb de notițe” privind întâlnirile recente pe care le-au avut cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și despre starea războiului.

„Ambii liderii au vrut să fie o întâlnire de lucru, au vrut să se concentreze pe problemele Ucrainei”, a spus oficialul.

Un subiect important al întâlnirii de vineri dintre Scholz și Biden va fi efortul de a livra un nou ajutor occidental forțelor ucrainene, care se pregătesc pentru o nouă ofensivă rusească în următoarele săptămâni, spun oficialii. Washingtonul urmează să anunțe un pachet de autor militar de 400 de milioane de dolari pentru guvernul Kievului în ziua vizitei lui Scholz, au mai spus oficialii americani.

Prima deplasare a cancelarului german la Washington de când a început invazia vine după ce consilierul de securitate al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC că Biden a trecut peste consilierea militară primită și a fost de acord să trimită tancuri Abrams Ucrainei deoarece Scholz a condiționat trimiterea de tancuri germane Leopard de aceasta. Berlinul spune că Biden a ajuns la concluzia că este necesar iar decizia a fost consensuală.

Liderul german va ajunge pe continentul american în vreme ce SUA își anunță aliații apropiați privind posibilitatea să impună sancțiuni împotriva Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei pentru războiul din Ucraina, au spus patru oficiali americani și alte surse citate de The Guardian.

Oficial militar ucrainean: Posibilitatea retragerii din Bahmut este „pe masă” dar întăririle vor ajunge în curând

O retragere a forțelor militare ucrainene din Bahmut – punctul central de pe frontul estic – este pe masă dacă e nevoie, însă întăririle vor ajunge, potrivit unui oficial militar.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Estic, Serhii Cerevati, a spus la televiziune că „dacă va trebui acționat tactic, acest lucru se va întâmpla”, însă „atâta vreme cât comandamentul vede că are sens să păstrăm o anumită așezare, vom lupta pentru aceasta”, relatează publicațiile ucrainene Kyiv Independent și New Voice, conform Sky News.

Rezervele sunt pregătite să ajungă cu echipament nou care va face mai ușoară „alungarea inamicului de pe pământul nostru”, a spus acesta.

El a adăugat că soldații ucraineni din Bahmut „apără în mod eroic această secțiune a frontului, pe măsură ce extenuează, rănesc și slăbesc inamicul”.

Forțele ucrainene au rezistat în Bahmut în lunile din timpul asalturilor care au avut loc fără încetare.

Situația se pare că se deteriorează și există discuții dacă și când Ucraina își va retrage soldații.

General colonelul Oleksandr Sirskii, comandant al forțelor terestre ucrainene, a spus anterior în această săptămână că situația din jurul Bahmut era „extrem de tensionată”.

Kyiv Post: Imagini satelitare menite Occidentului au fost „vândute Rusiei”

Rusia a folosit companii care vând imagini satelitare Occidentului ca să atace infrastructură critică în Ucraina, relatează Kyiv Post.

Sursele, inclusiv un oficial ucrainean de rang înalt, au declarat pentru publicația ucraineană că 10 entități bazate în SUA, UE, Coreea de Sud, Israel și China au vândut informațiile Rusiei, iar o parte au încălcat sancțiunile.

Rusia probabil a folosit companii proxy cu nume ce sunau autentic pentru a comanda fotografii ale unor obiective precum stații electrice, a spus un oficial citat de publicație.

Informația vine după ce un oficial american a acuzat compania chineză din domeniu care a fost pusă pe lista neagră, Spacety, că furnizează imagini din aer grupului rusesc de mercenari Wagner.

Doi americani au fost arestaţi pentru exportul ilegal de tehnologie în Rusia

Autorităţile americane au anunţat joi că au arestat doi bărbaţi acuzaţi de o schemă ilegală de mai mulţi ani pentru exportul de tehnologie în Rusia, ocolind reglementările privind exportul impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează dpa, citat de Agerpres.

Departamentul american al Justiţiei susţine că unul dintre bărbaţi a furnizat companiilor ruse echipament occidental de avionică şi a asigurat servicii de reparaţii pentru echipament utilizat pe avioane fabricate în Rusia.

Din 2020, inculpaţii au conspirat să eludeze legile de export ascunzând şi declarând în mod fals utilizatorii finali, valoarea şi destinaţia finală pentru exporturile lor şi expediind echipamentele prin ţări terţe, a precizat departamentul.

În unul dintre cazuri, cei doi bărbaţi au ascuns utilizatorul final şi destinaţia reală furnizând o factură falsă, care menţiona că destinaţia finală era Germania. În alte situaţii, elementele de avionică au fost trimise prin Armenia şi Cipru în Rusia fără a obţine licenţele necesare, a menţionat Departamentul Justiţiei.

Cei doi au fost inculpaţi pentru conspiraţie, export de bunuri controlate fără licenţă, falsificarea şi eşecul de a furniza informaţii electronice privind operaţiunile de export şi contrabandă cu bunuri interzise de legea americană. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă între cinci şi 20 de ani de închisoare pentru fiecare capăt de acuzare.

După ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina în urmă cu un an, SUA şi alţi aliaţi au impus sancţiuni dure Moscovei pentru a-i slăbi economia şi a face mai dificil pentru aceasta să obţină resursele necesare pentru război.

Cei mai puternici lobbyiști din America lucrează gratis pentru Ucraina, dar câștigă milioane de dolari de la producătorii de arme

Unii dintre cei mai puternici lobbyiști de la Washington se oferă să ajute Ucraina pe gratis, dar, în același timp, primesc milioane de dolari de la producătorii de arme contractați de Pentagon, care au de câștigat de pe urma războiului cu Rusia, relatează The Guardian.

Imediat după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina, toate industriile americane și-au declarat sprijinul pentru țara asediată. Dar poate că cea mai importantă industrie care a sărit în ajutorul Ucrainei a fost industria de lobby a Washingtonului.

În timp ce industria de influențare ar putea avea motive altruiste pentru care reprezintă Ucraina pro bono, unele firme de lobby au, de asemenea, interese financiare pentru ajutorul oferit: au câștigat milioane de dolari făcând lobby pentru producătorii de arme care ar putea profita de pe seama războiului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri