Școala unde toate elevele au copii sau sunt gravide. Cum arată viața fetelor care învață într-un liceu pentru mame adolescente (BBC)

Data publicării:
eleve ascultă profesorul în clasă
În jur de 70 de mame adolescente învață la liceul Lincoln Park. Șapte dintre eleve au mai puțin de 14 ani, iar alte trei au fiecare câte trei copii. Foto: Profimedia Images

La finalul unui an în care mamele au reprezentat un subiect aprins de dezbatere în SUA, o școală din Texas pentru mame adolescente arată cum tinerele sunt ajutate să se adapteze la noua lor viață, în timp ce copiii lor primesc îngrijirea de care au nevoie, relatează BBC.

Din afară, Lincoln Park arată ca orice alt liceu american – cărămizi de culoarea nisipului, autobuze școlare parcate în fața clădirii și steagul american fluturând în bătaia vântului. 

Dar înăuntru, în afară de zgomotul obișnuit al adolescenților care se îndreaptă spre clase, se aud strigăte de bebeluși. Pe ziduri stau agățate afișe care îi încurajează pe elevi să vină la școală, dar și cele care promovează serviciile medicale pentru fetele însărcinate și orele de parenting.

Școala din Brownsville, Texas, în apropierea căreia se găsește și un centru de îngrijire a copiilor, este una dintre puținele școli dedicate mamelor adolescente.

Cu toate că rata nașterilor în rândul adolescentelor din SUA a scăzut în ultimele trei decenii, în comunitatea tinerelor femei hispanice aceasta rămâne la un nivel mult mai ridicat decât pentru restul populației.

Experții avertizează că după decizia Curții Supreme de a elimina protecția federală pentru opțiunea de a face avort, numărul de sarcini la adolescenți va crește.

Toate elevele au origini hispanice - comunitatea cu rata cea mai mare de mame adolescente din SUA

Aproape toți elevii care studiază la Lincoln Park High, care a primit doar mame adolescente începând din 2005, au vârste cuprinse între 14 și 19 ani.

Toate fetele fac parte din comunitatea latinoamericană, ceea ce reflectă și proporția mare de hispanici din oraș (94%), dar și rata ridicată a sarcinilor în rândul adolescentelor.

Lincoln-Park-școală-mame-adolescente
58% dintre școlile publice din Texas predau doar educația sexuală prin abstinență, în timp ce alte 25% nu predau această materie deloc. Captură foto: Facebook / Lincoln Park High School

Cele mai multe dintre eleve provin din familii cu venituri scăzute, iar o parte dintre ele locuiesc în Mexic, cu toate că s-au născut în America.

În ziua în care a împlinit 15 ani, Helen a aflat că este gravidă. „Nu mi-a venit să cred”, a spus ea. În scurt timp, prietenii ei au început să o evite și au acuzat-o că se folosește de sarcină ca să „atragă băieți”, în timp ce tatăl copilului – un coleg de clasă al fetei – a rupt orice legătură cu ea.

„Nu am vrut să mă cert cu ei”, a spus Helen, care, spre finalul sarcinii a decis să schimbe școala. Ceea ce a convins-o să aleagă Lincoln Park a fost faptul că putea să vină la școală cu copilul.

Ce se găsește în ghiozdanul unei eleve: manuale, caiete, scutece și haine pentru bebeluși

În ghiozdanul lui Helen se găsesc, pe lângă manuale și caiete, scutece și haine pentru bebeluși pe care le poartă Jenine, fiica ei care acum are 8 luni. „Înainte eram numai eu, acum trebuie să mă gândesc la mine și la copilul meu”, a spus Helen.

În jur de 70 de eleve învață la liceul Lincoln Park, dar numărul lor fluctuează în timpul anului pe măsură ce alte mame adolescente se alătură și unele dintre tinere aleg să se întoarcă la școlile la care mergeau înainte de sarcină după ce au născut.

În perioada în care jurnaliștii de la BBC au vizitat școala, șapte dintre eleve aveau sub 14 ani, iar alte trei adolescente aveau fiecare câte trei copii.

Programa este aceeași ca cea adoptată în alte școli, dar există câteva detalii care sunt diferite. Autobuzele școlare au scaune speciale pentru bebeluși, cantina servește mâncare atât pentru eleve, cât și pentru copiii lor, iar tinerele pot apela gratis la serviciile centrului de îngrijire și primesc scutire atunci când trebuie să meargă la doctor cu copiii.

În clasă, simțul camaraderiei și al apropierii se simte pretutindeni și ar putea să îi șocheze pe cei veniți din afară, însă este ceva perfect normal pentru eleve și profesori.

„Când fetele îți zic că vei avea nevoie de anestezie epidurală, la ce te gândești?” / „Cred că o să am nevoie de ea”

Alexis – o fată care, ca și Helen, a aflat că este gravidă la 15 ani, iar acum are un băiat de 1 an – și colegele ei, printre care se numără și o adolescentă gravidă care trebuie să nască în curând, îl au ca profesor pe Arrendondo.

„Când fetele îți zic că vei avea nevoie de [anestezie] epidurală, la ce te gândești?” a întrebat-o profesorul pe eleva gravidă. „Cred că o să am nevoie de ea”, i-a răspuns fata râzând. „Când nu o faci, oh doamne, doare așa de rău”, a spus și Alexis, chicotind.

Lincoln-Park-școală-mame-adolescente2
Peste jumătate dintre mamele care apelează la ajutoarele sociale în SUA sunt femei care au rămas gravide în adolescență. Captură foto: Facebook / Lincoln Park High School

Există mai multe posibile explicații pentru numărul mare de adolescente care rămân gravide, în special în Texas, dar unii experți menționează legile foarte stricte privind avortul din acest stat și faptul că educația sexuală nu este o materie obligatorie la școală.

58% dintre școlile publice din Texas predau doar educația sexuală prin abstinență, în timp ce alte 25% nu predau materia deloc.

„Atâta timp cât nu împărtășim această informație cu ele, nu vor fi educate”, a spus Cynthia Cardenas, directoarea liceului Lincoln Park. „Nu li se oferă șansa de a alege dacă își doresc consecințele sau nu.”

„Copilul meu este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat”

Nici alegerile pe care fetele trebuie să le facă după ce au rămas gravide nu sunt mai ușoare. La început, Helen a luat în considerare să facă avort sau să își dea fiica înspre adopție, dar într-un final, după ce a născut și a văzut-o pe Jenine, a decis să o păstreze.

„Copilul meu este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat”, a spus Helen. „Am dragostea vieții mele în mâinile mele, ea este totul pentru mine.”

Helen mai are un an și va termina liceul și visează să meargă la facultate și să poată să aibă grijă de fiica ei. În realitate, însă, doar jumătate dintre mamele adolescente termină liceul și încă și mai puține ajung să facă studii superioare.

Provocările pentru mamele adolescente sunt foarte grele, mai ales la început de drum. Peste jumătate dintre mamele care apelează la ajutoarele sociale sunt femei care au rămas gravide în adolescență.

Stresul sărăciei și al tinereții cu care se confruntă mamele care vin la Lincoln Park le fac pe unele dintre ele să își piardă interesul pentru școală sau să creadă că va fi imposibil să își continue studiile când trebuie să aibă grijă de un copil.

Cu toate că toate șansele sunt împotriva lor, unul dintre obiectivele liceului Lincoln Park este să încerce să „planteze sămânța mersului la facultate” pentru studenți, a spus Cardenas. „Să fie [femei] de succes și să își învețe copiii că există o cale și pentru ei.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri