Scoția ar putea organiza un nou referendum pentru independența față de UK anul viitor

Data publicării:
Sticker scoția
Sticker pro-independența Scoției din timpul referendumului din 2014. Foto: Profimedia Images

Şefa guvernului Scoţiei, Nicola Sturgeon, a apreciat că un nou referendum pentru independenţa faţă de Regatul Unit ar putea avea loc în octombrie anul viitor, informează Reuters.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) condus de Sturgeon îşi desfăşoară în acest week-end, la Aberdeen, cea de-a 88-a conferinţă anuală.

Curtea Supremă britanică urmează să înceapă marţi audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei neaprobat de guvernul de la Londra, informează Agerpres.

Primul referendum privind independenţa Scoţiei a avut loc în septembrie 2014, când 55% dintre votanţi au fost împotriva desprinderii de Regatul Unit.

Guvernul de la Londra a menționat că își păstrează opinia conform căreia Scoția și celelalte țări componente ale Regatului Unit (n. red. – Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord) „sunt mai puternice împreună” și că „nu este momentul” pentru un nou referendum.

Anul trecut, premierul scoţian Nicola Sturgeon şi-a exprimat speranţa că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea „să se alăture” Uniunii Europene şi a spus că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor,

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri