Se schimbă programul distribuirii mondiale a vaccinurilor împotriva COVID-19. Țările bogate vor fi excluse

Data publicării:
Un cercetător extrage serul de vaccin împotiva COVID-19 dintr-o doză.
Vaccin împotriva Covid-19. Foto: Getty Images

Evitat de țările bogate și fără să îndeplinească nevoile țărilor sărace, programul condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 urmează să fie revizuit, conform unor documente prezentate în exclusivitate de Reuters.

Programul COVAX este departe de obiectivul său de a livra 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului, dar experții OMS se așteaptă la o creștere semnificativă a livrărilor până la începutul anului 2022, asigurându-se în același timp că acestea ajung în țările care au cea mai mare nevoie de vaccinul împotriva SARS-CoV-2.

Ambițiile inițiale ale COVAX de a acționa ca un centru de compensare pentru vaccinurile din toată lumea, colectând doze de la producătorii din cele mai dezvoltate țări și distribuindu-le rapid către cele care au cea mai urgentă nevoie, au scăzut în ultimele luni. 

Până în prezent, programul COVAX a distribuit doar 90 de milioane de vaccinuri. În timp ce țările dens populate și cu venituri mici acționează ca incubatoare pentru tulpini noi și mai periculoase ale coronavirusului, unele dintre cele mai sărace țări din lume, în mod special din Africa, au vaccinat mai puțin de 1% din populațiile lor, potrivit estimărilor GAVI, alianța globală pentru vaccinuri și imunizare, coordonată de OMS.

Revizuirea programului este menită să reducă riscurile financiare ale COVAX, să mărească concentrarea asupra țărilor cu cea mai mare nevoie și să reducă participarea țărilor mai bogate atât în ​​calitate de donatori, cât și de beneficiari, potrivit unui document întocmit de GAVI.

Documentul se așteaptă să fie adoptat în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație Gavi din această săptămână. 

„Propunerea, care este sub rezerva aprobării Consiliului de administrație, constă în a concentra eforturile COVAX în materie de achiziții asupra tuturor fondurilor structurale care vor continua să aibă nevoie de acest mecanism, astfel încât să permită operațiuni simplificate și riscuri financiare reduse, pe baza lecțiilor învățate în cursul anului trecut", a spus o purtătoare de cuvânt a GAVI.

OMS nu a făcut niciun comentariu pe această temă, însă când vine vorba de programul COVAX, oficialii GAVI vorbesc și în numele Organizației Mondiale a Sănătății. 

Actele de caritate servesc mai întâi intereselor diplomatice

Țările bogate au preferat, în general, să își folosească influența financiară pentru a-și cumpăra propriile vaccinuri direct de la producători.

Și, în ciuda cererilor formulate de OMS de a împărtăși orice vaccin care „este în plus” prin intermediul programului său, Statele Unite, Japonia și Uniunea Europeană au prezentat planuri de a dona în mod direct țărilor care au nevoie, precum și către programul COVAX.

Astfel, prin prioritizarea propriilor interese diplomatice și comerciale, națiunile bogate au distrus efectiv ambiția COVAX de a prelua sarcina generală a luptei globale împotriva pandemiei de COVID-19. 

„Având în vedere că consiliul de administrație al Gavi revizuiește acum modul în care țările mai bogate pot continua să participe la acest program este parțial o recunoaștere a faptului că structura COVAX nu funcționează”, a declarat Kate Elder, consilier politic principal la grupul de asistență medicală Medecins Sans Frontieres.

În prezent, aproximativ 190 de țări sunt membre COVAX, dar o treime nu utilizează vaccinurile din program și doar aproximativ 40 dintre acestea au lansat campanii de vaccinare cu doze care provin din programul COVAX, se arată în documentul Gavi.

Într-un document intern separat, GAVI estimează că numărul de membri participanți în programul COVAX ar putea scădea la 120-130 anul viitor.

Se așteaptă ca multe națiuni bogate să renunțe voluntar, dar schimbarea planificată a politicii va face, de asemenea, mai costisitoare participarea țărilor cu venituri medii.

În timp ce acum Gavi își asumă riscuri financiare semnificative atunci când comandă vaccinuri în numele membrilor săi, anul viitor națiunile cu venituri medii, care încă mai au nevoie de vaccinuri COVAX, vor trebui să plătească pentru ele în avans.

Asta înseamnă că țările din America Latină și Orientul Mijlociu, precum și cele din Africa de Sud, se pot confrunta cu costuri mai mari și vor trebui să împrumute bani pentru a-și asigura doze.

Punerea pe primul loc a celor mai săraci

Totuși, se vor păstra aceleași condiții ca în prezent pentru țările sărace, mai ales pentru cele din Africa și Asia de Sud-Est. Acestea vor putea achiziționa în continuare vaccinurile la costuri mici sau chiar gratuit în anumite cazuri. 

„Modelul ar fi reproiectat cu termeni și condiții mai puțin flexibile, care vizează simplificarea și reducerea riscului financiar pentru a menține țările care au nevoie de ajutor, descurajând în același timp alte țări să participe în continuare după sfârșitul anului 2021”, prevede unul dintre documente.

Acest lucru ar trebui să aibă beneficii evidente pentru țările cele mai sărace și care au nevoie de ajutor în lupta cu pandemia de COVID-19.

COVAX a strâns aproape 10 miliarde de dolari, peste obiectivul său pentru acest an și a început să primească anumite doze suplimentare de la națiunile dezvoltate. Cu toate acestea, achizițiile masive anterioare de vaccinuri și reducerea exporturilor din India, principalul furnizor al instalației pentru procesul de producție a vaccinurilor, au lăsat țările mai sărace în urmă în privința aprovizionării.

GAVI consideră că o creștere preconizată a ofertei în a doua jumătate a lui 2021 ar putea ridica rata persoanelor vaccinate în țările cele mai sărace la aproape 30% până la începutul anului 2022.

Totodată, GAVI intenționează să cheltuiască 775 de milioane de dolari pentru a ajuta țările dezvoltate să distribuie vaccinurile și să evite repetarea incidentelor de risipă cauzate de pregătirea și infrastructura insuficiente.

Având în vedere că aceste țări se confruntă cu o posibilă creștere de până la cinci ori a numărului lunar de doze de vaccin, riscul unei astfel de risipe este foarte mare, precizează documentele. 

Banii vor fi folosiți pentru a consolida sistemul de livrare al COVAX, pentru a furniza echipamente de refrigerare mai bune și pentru a îmbunătăți sistemele de sănătate, mai subliniază GAVI.

Citește și: Ţările G7 donează un miliard de doze de vaccin anti-COVID pentru ţările sărace. De cât e nevoie pentru a pune capăt pandemiei

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri