Secretarul de stat al SUA pune la îndoială legalitatea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan

Data publicării:
Trump si netanyahu fac cu mana
Relația specială a lui Donald Trump cu Israelul nu este continuată de adminsitrația Biden Foto: Guliver/GettyImages

Guvernul Israelului a contestat, marţi, declaraţiile noului secretar de Stat american, Antony Blinken, care a semnalat că Washingtonul ar putea să nu mai recunoască, la un moment dat, suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan.

Întrebat, într-un interviu acordat CNN, dacă Administraţia Joseph Biden va continua să considere Înălţimile Golan parte a Israelului, în contextul în care fosta Administraţie Donald Trump a recunoscut suveranitatea israeliană asupra acestei zone, Antony Blinken a răspuns: "Lăsând la o parte legalitatea chestiunii, la nivel practic, zona Golan este foarte importantă pentru securitatea Israelului. Atât timp cât Bashar Al-Assad este la putere în Siria, atât timp cât Iranul este prezent în Siria, miliţii susţinute de Iran, regimul Al-Assad, toate acestea reprezintă ameninţări semnificative de securitate pentru Israel şi, la nivel practic, controlul asupra regiunii Golan în această situaţie continuă să aibă o importanţă reală pentru securitatea Israelului. Problemele legale sunt altceva. În timp, dacă situaţia se va schimba în Siria, acesta este un lucru pe care l-am reanaliza. Dar nu suntem aproape de acest moment".

În replică la această declaraţie, Guvernul israelian a comunicat, conform cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax: "Înălţimile Golan vor rămâne totdeauna parte a Statului Israel".

Israelul a ocupat Platoul Golan în "Războiul de Şase Zile" din 1967, extinzând controlul asupra acestui teritoriu în 1981.

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat în martie 2019 recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Administraţia din Siria.

Liga Arabă a condamnat decizia, subliniind că este erodată credibilitatea Statelor Unite.

Uniunea Europeană a anunţat că nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri