Secretarul general al NATO sosește vineri în România. Stoltenberg va vizita alături de Iohannis baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general al NATO și președintele României. Foto: Profimedia Images
Secretarul general al NATO și președintele României. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va efectua vineri o vizită în România la invitatia presedintelui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Acesta va merge alături de șeful statului într-o vizită la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde vor ajunge vineri dimineață cei 1.000 de soldați americani detașați de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina.

La ora 11:00, președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită la ora 1 la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu împreună cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Administrația prezidențială informează că cei doi oficiali vor avea discuții tête-à-tête. 

Ulterior, la ora 11:20, vor avea convorbiri oficiale, urmând ca la ora 11:45 să se întâlnească cu militarii dislocați în bază. 

La ora 12:15 este programată o conferință de presă comună a președintelui Iohannis cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

Prima coloană de trailere cu tehnică militară americană va ajunge la Bucureşti în jurul orei 1,00, în noaptea de joi spre vineri, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Ulterior, primii soldați americani vor ajunge la destinație, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, vineri dimineață.

MApN precizează că autotrailerele cu echipament militar vor forma două coloane separate. Prima coloană, de aproximativ 18 trailere, a plecat din Sibiu, în jurul 10,45, spre Râmnicu Vâlcea.

Persoanele care operează aceste vehicule trebuie să se odihnească timp de 9 ore, conform regulilor de transport europene, care prevăd perioade obligatorii de odihnă pentru şoferi. Plecarea din Râmnicu Vâlcea va fi la aproximativ ora 22,00, joi seară.

Președintele Joe Biden a anunțat trimiterea a câte 1.000 de militari în România și Polonia, pentru întărirea flancului estic al NATO. SUA se așteaptă ca Rusia să atace Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a precizat că este o decizie care arată că SUA este alături de aliații europeni. „Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Detaşamentul american care va staţiona în ţara noastră va purta denumirea Task Force Cougar şi va fi constituit, în principal, din militari ai Batalionului 2 - Regimentul 2 Cavalerie, care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker. În cadrul trupelor trimise în România se regăsesc militari specializați în artilerie, geniu și structuri de sprijin.

Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul unei vizite la Brigada Multinațională Sud-Vest, de la Craiova, a declarat că evoluțiile actuale de securitate din „vecinătatea noastră directă” dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței.

Aurescu: Întărirea prezenţei militare americane pe Flancul Estic al NATO este un pas necesar şi un semnal ferm

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit miercuri pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA. Au fost discutate eforturile diplomatice pentru detensionarea situaţiei de la granița Ucrainei. 

Bogdan Aurescu a spusîntărirea prezenţei forţelor militare americanepe Flancul Estic al NATO, în urma solicitării ţărilor aliate din regiune, inclusiv a României, reprezintă un pas necesar şi un semnal ferm care demonstrează soliditatea angajamentului Statelor Unite pentru securitatea acestor aliaţi, având ca scop descurajarea acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse”.

La rândul său, oficialul american a exprimat aprecierea pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA şi stat aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic.

El a mulţumit pentru coordonarea şi contribuţia substanţială a României în redactarea răspunsurilor transmise de Statele Unite şi NATO Rusiei, la 26 ianuarie, și a reiterat mesajele părţii americane privind necesitatea soluţionării pe cale diplomatică a crizei actuale şi a reconfirmat angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 şi asigurarea securităţii aliaţilor NATO, inclusiv a României.

De asemenea, Derek Chollet a precizat că SUA sunt angajate să depună toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei potenţiale acţiuni militare a Rusiei în Ucraina şi ia în considerare toate scenariile, inclusiv o eventuală criză energică şi o posibilă criză a refugiaţilor ucraineni în România. Oficialul american s-a declarat în acelaşi timp „impresionat de nivelul pregătirilor pe care i le-au prezentat oficialii români.

Citește și: Dîncu: România nu este în pericol dacă Rusia atacă Ucraina. Noi suntem pregătiți pentru efectele colaterale ale unui conflict

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri