Secretarul general al ONU: Un armistiţiu general umanitar „nu pare posibil actualmente” în Ucraina

Data publicării:
secretarul general al onu antonio guterres tine discursul la adunarea generala
Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Un „armistiţiu general” în scopuri umanitare „nu pare posibil actualmente „în Ucraina, a afirmat miercuri la New York secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ONU continuă să aştepte răspunsul Rusiei la propuneri concrete de evacuare a civililor şi garantarea transportului de ajutor umanitar în zonele de război, a menţionat Guterres, potrivit AFP, citată de Agerpres.

El a subliniat pe de altă parte că războiul din Ucraina a determinat o „furtună perfectă” de crize în sectoarele alimentar, al energiei şi al finanţelor, care ameninţă să provoace distrugeri, mai ales în economiile ţărilor mai sărace, a consemnat dpa.

„Impactul războiului este global şi sistemic. Până la 1,7 miliarde de oameni, dintre care o treime deja trăiesc în sărăcie, au devenit expuşi în cea mai mare măsură la perturbările sistemelor alimentar, energetic şi financiar ce generează creşterea sărăciei şi foametei”, a notat el, amintind între altele şi că 36 de ţări importă peste jumătate din grâu din Rusia şi Ucraina.

Creşterea preţurilor la alimente şi energie, suprapusă pe datoria împovărătoare a multor state sărace, poate duce la instabilitate politică şi socială, a adăugat secretarul general al ONU.

„Lumea noastră nu-şi poate permite acest lucru. Trebuie să acţionăm acum”, a insistat Guterres, la lansarea primului raport al noului Grup de răspuns la situaţii de criză în plan alimentar, energetic şi financiar, creat la începutul războiului din Ucraina.

El a cerut încetarea imediată a războiului, ridicarea restricţiilor de export, investiţii în energii regenerabile şi susţinerea financiară a statelor în curs de dezvoltare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri