Secretarul general NATO, despre retragerea din Afganistan: Talibanii trebuie să rupă toate legăturile cu teroriştii internaţionali

Data publicării:
militari americani urcă într-un elicopter Black Hawk, în Afganistan, în cadrul misiunii NATO din această ţară
Militari americani în Afganistan. Foto: Profimedia Images

NATO va părăsi Afganistanul atunci „când va veni momentul”, fără riscul „de a slăbi progresele semnificative realizate”, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţă, prevăzută pentru 17-18 februarie. Stoltenberg a spus că talibanii trebuie să arate că au rupt legătirile cu teroriștii internaționali, potrivit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu ar trebui să mai servească niciodată ca refugiu pentru terorişti pentru a ne ataca ţările”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

„Niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul”, a subliniat el, făcând apel la talibani să reducă violenţa.

„Există încă o mulţime de probleme în Afganistan. Decizia de a părăsi (ţara) va fi luată în mod colectiv, când va veni momentul. Nu vreau să afectez decizii care vor fi luate de miniştrii” apărării din NATO, a declarat Stoltenberg în cursul unei prezentării a reuniunii.

Militanţii talibani din Afganistan trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului de pace din 2020 cu SUA, pentru a face posibilă o eventuală retragere a trupelor străine până la termenul limită, luna mai, a menţionat secretarul general al NATO.

Retragere dificilă

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor discuta la viitoarea lor reuniune dacă talibanii respectă acordul de pace, care le cere insurgenţilor să pună capăt atacurilor şi prevede retragerea trupelor străine către data de 1 mai.

„Vedem că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a-şi onora angajamentele, pentru a asigura că rup toate legăturile cu teroriştii internaţionali”, a spus Stoltenberg.

Numeroasele atacuri produse în Afganistan, între care unul cu bombă care l-a ucis pe viceguvernatorul capitalei Kabul în decembrie, i-au determinat pe membrii Congresului american şi grupurile de apărare a drepturilor omului să ceară o întârziere a retragerii convenite sub fostul preşedinte Donald Trump.

NATO dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează şi acordă asistenţă forţele afgane.

Mulţi experţi se tem că progresele realizate în cele două decenii de intervenţie străină în Afganistan se vor risipi repede în cazul unei retrageri pripite, punând în pericol câştigurile obţinute, de la drepturile femeilor până la dezvoltărea democraţiei. Aleşii americani au avertizat deja că retragerea tuturor trupelor străine ar putea duce la un război civil în Afganistan.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri