Secretarul general ONU îi cere socoteală lui Lavrov într-o reuniune organizată de Rusia: Ne confruntăm cu crize fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general ONU Antonio Guterres participă la o ședință a Consiliului de Securitate ONU alături de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la New York, pe 24 aprilie 2023.
Secretarul general ONU Antonio Guterres a stat lângă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în timpul ședinței Consiliului de Securitate ONU. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a atras atenția ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că invazia Rusiei în Ucraina a provocat distrugeri masive acestei țări și a dus la sporirea riscului de conflict între marile puteri, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate convocată de Rusia, care deține președinția rotativă a acestui organism, informează Agerpres. 

Așezat chiar lângă Lavrov, Antonio Guterres a deschis ședința printr-o condamnare a invaziei rusești în Ucraina.

"Invazia rusă în Ucraina, prin încălcarea Cartei ONU şi a dreptului internaţional, provoacă suferinţe şi distrugeri masive ţării şi poporului său", a declarat Guterres.

"Sistemul multilateral se află sub o presiune mai mare decât în orice alt moment de la crearea Naţiunilor Unite", a afirmat Guterres, subliniind "tensiuni la nivelul cel mai ridicat" între "marile puteri", potrivit AFP.

"Ne confruntăm cu crize interconectate fără precedent", a adăugat el, avertizând asupra "riscurilor de conflict, printr-un incident sau o eroare de judecată".

Prin discursul său, Guterres a deschis o dezbatere specială convocată de Rusia sub preşedinţia sa rotativă a Consiliului de Securitate, organism cu 14 membri, în care se aşteaptă ca Lavrov să atace SUA şi aliaţii lor şi să îşi apere tezele privind Ucraina.

În nota-cadru trimisă statelor membre cu ocazia acestei reuniuni, Rusia denunţă "ordinea mondială unipolară care s-a instaurat" după sfârşitul Războiului rece, "ameninţând eficacitatea şi stabilitatea sistemului Naţiunilor Unite", potrivit AFP.

Luând cuvântul, ministrul rus de externe a criticat Occidentul şi a acuzat SUA şi pe aliaţii lor de a fi plasat lumea într-o situaţie chiar mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece.

"La fel ca în timpul Războiului Rece am atins un prag periculos, poate chiar mai periculos", a declarat Lavrov, care a acuzat puterile occidentale că "distrug beneficiile globalizării" prin "agresiune economică" şi că încearcă să îşi impună politicile asupra restului lumii prin forţă.

"Nimeni nu a permis minorităţii occidentale să vorbească în numele întregii umanităţi"', a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Ministrul rus de externe urmează să aibă o întâlnire bilaterală cu Guterres, în condiţiile în care prelungirea Acordului de la Marea Neagră, care facilitează exportul de cereale ucrainene şi care a fost una dintre principalele iniţiative ale ONU în contextul războiului, este pusă sub semnul întrebării.

Lavrov va prezida marţi o altă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, de data aceasta dedicată conflictului israeliano-palestinian.

Rusia asigură în aprilie preşedinţia Consiliului de Securitate, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a deplasat la sediul Organizaţiei din New York pentru a prezida această reuniune, unul dintre evenimentele "emblematice" ale acestei preşedinţii.

"Organizând această dezbatere, Rusia încearcă să se prezinte drept un apărător al Cartei ONU şi al multilateralismului. Nimic mai departe de adevăr, este cinic", a denunţat în faţa presei ambasadorul UE, Olof Skoog.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri