Secretele retragerii rușilor din estul Ucrainei. Ce dezvăluie documentele găsite într-un buncăr abandonat

Data publicării:
Clădirre distrusă de bombardamente în Balaklia.
Clădirre distrusă de bombardamente în Balaklia. Foto: Profimedia

Soldații ruși care au fugit din localitatea ucraineană Balaklia au lăsat în urmă mii de documente care detaliază funcționarea interioară a armatei ruse și aruncă o nouă lumină asupra evenimentelor care au dus la una dintre cele mai usturătoare înfrângeri ale Kremlinului pe câmpul de luptă: retragerea haotică a forțelor ruse din nord-estul Ucrainei în septembrie, arată o investigație Reuters.

Trepte de beton duc în subsolul sediului militar rus abandonat în grabă în orășelul Balaklia, ocupat de ruși în martie și părăsit în grabă în septembrie. Un buncăr care miroase a umezeală se află în spatele unei uși de oțel cu inscripția „Grupul de comandă”. Hârtii, parțial carbonizate, au fost lăsate într-un cuptor. Alele sunt împrăștiate pe podea.

Un caiet al unui ofițer de stat major conține 91 de pagini cu coordonatele unităților de informații rusești, înregistrările apelurilor de la comandanți, detalii despre lupte, oameni uciși și echipamente distruse. Și relatări despre o prăbușire a moralului și disciplinei.

În total, în buncăr au fost găsite mii de pagini de documente. Reuters a analizat mai mult de 1.000 dintre ele.

În săptămânile dinaintea retragerii, forțele ruse aveau probleme cu supravegherea și războiul electronic. Foloseau drone civile, pilotate de soldați slab antrenați. Echipamentul lor pentru blocarea comunicațiilor ucrainene era de multe ori nefuncțional. La sfârșitul lunii august, forțele ruse erau epuizate, cu pierderi mari, dezertări și stres. Două unități mai funcționau doar la 20% din capacitate.

În schimb. documentele au dezvălui eficiența tot mai mare a forțelor Ucrainei. Rusia era acum sub o presiune intensă pe frontul sudic. În săptămânile dinaintea retragerii, forțele ruse din jurul orașului Balaklia, aflat la 90 de kilometri sud de Harkov, au fost bombardate puternic de lansatoarele de rachete HIMARS. Rachetele de precizie au lovit în mod repetat posturile de comandă.

Un ofițer rus care a servit în forța din Balaklia timp de trei luni a povestit pentru Reuters că militarii ruși simțeau amenințarea trupelor ucrainene. Unul dintre prietenii săi a murit la începutul lunii septembrie, după o lovitură ucraineană asupra unui post de comandă dintr-un sat din apropiere.

„Este un joc de ruletă”, a spus ofițerul, care a cerut să fie identificat după indicativul său militar „Plakat Junior 888”.

„Fie ai noroc, fie ai ghinion. Loviturile pot căddea oriunde”, a adăugat el.

Un document din buncărul de la Balaklia arată că un sergent rus obișnuit primea salariu 202.084 de ruble (3.200 de dolari) pe lună, plus bonusuri, în timp ce un sergent din forța separatistă primea doar 91.200 de ruble (1.400 de dolari). Șeful unei companii de aruncătoare de flăcări din Lugansk a scris într-un document că opt dintre subalternii săi fuseseră condamnați penal, inclusiv unul pentru viol și agresiune sexuală.

Potrivit documentelor din buncăr, colonelul Ivan Popov era comandantul forței militare ruse din Balaklia. Popov și mulți dintre ofițerii săi superiori aparțin Corpului 11 de armată, parte a Flotei Baltice a Marinei ruse. În 2017, jurnalul oficial al forțelor armate ale Rusiei a publicat un profil al lui Popov, potrivit căruia acesta a participat la războiul din Cecenia și la invadarea din 2008 a Georgiei.

Forța din Balaklia includea și un comandant responsabil cu ținerea sub control a populației civile. El este identificat în documentele găsite de jurnaliști prin pseudonimul Comandantul V. „Granit”. El a supravegheat cel puțin un centru în care civili au fost bătuți și torturați la interogatorii, potrivit mărturiilor unor foști deținuți.

Rusia nu a răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...