Secretul longevității de pe insula centenarilor, Icaria

Data publicării:
icaria
Insula grecească Icaria este renumită pentru longevitatea locuitorilor ei Foto: captură video

Savanții încearcă de secole să găsească secretul unei vieți lungi și lipsite de boală. Poate se ascunde în modul în care trăim sau în ceea ce mâncăm. Aflați că unul dintre răspunsuri e pe insula grecească Icaria. Echipa Deutsche Welle a văzut acolo un lucru simplu: cu cât te bucuri mai mult de viață, cu atât trăiești mai mult. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Dimitrios Chrousi este unul dintre ei. A împlinit 101. Soția sa Tula are 93. Când s-a născut Chrousi, Icaria nu avea încă străzi. Sărăcia și munca grea i-au influențat stilul de viață și dieta. Dar nici în ziua de azi nu merge la medic decât pentru un control de rutină. Care este secretul sănătății sale de fier?

„Mănânc foarte mult pește, pe vremuri am fost și eu pescar. Mănânc carne cel mult de două ori pe săptămână. Și îmi place foarte mult lintea”, spune Dimitrios Chrousi.

„Spre deosebire de el, eu nu prea mă împac cu vinul. Îmi provoacă alergie. De aceea beau doar bere”, mărturisește soția sa,  Tula Chrousi.

Aproape o treime din cei 10.000 de locuitori din Icaria trec de 90 de ani. Secretul longevității lor îi ține ocupați pe cercetătorii eleni și străini de mulți ani.

Primarul se teme că doar persoanele în vârstă vor rămâne pe insulă

Primarul Nikos Kalampogias este încântat că centenarii din Icaria au atras atenția lumii. În același timp, se teme că persoanele în vârstă ar putea fi în curând singurele rămase pe insulă.

„Trebuie să îmbunătățim infrastructura, astfel încât tinerii să rămână pe insulă. Trebuie să investim în servicii medicale, educație și transport. Avem nevoie de porturi și drumuri mai bune. Ați văzut starea în care se află drumurile noastre. Trebuie să faci slalom”, spune primarul din Icaria, Nikos  Kalampogias.

Am pornit pe unul dintre drumurile acceptabile ale insulei să ajungem la persoana de la care să aflăm mai multe despre cum ajuns oamenii din Icaria să trăiască atât de mult.

Medicul insulei crede că amorul are legătură cu longevitatea

Medicul de pe insulă, Ilias Leriadis, crede că genetica e unul dintre factori. Dar mai crede și că amorul are ceva de-a face cu longevitatea.

„Aici sunt toate condițiile necesare unei bune vieți sexuale: o atitudine pozitivă, un corp și un suflet sănătos, multe interacțiuni sociale, o mulțime de petreceri. Recent, un pacient de 92 de ani a intrat în cabinet și mi-a spus: doctore, în ciuda vârstei mele, încă pot să fac orice. Am întrebat: Ce vrei să spui prin orice? Și el a răspuns: Absolut orice!” - spune doctorul Ilias Leriadis.

Un bun cunoscător într-ale amorului e Vangelis Karoutsos, poreclit James Dean din Icaria.

Ajuns la 90 de ani, a fost căsătorit de două ori, dar spune că femeile sunt prea geloase. De aceea a ajuns să trăiască singur la ferma sa, printre măslini și lămâi. Însă are energie din plin. Următorul său proiect este să sape o fântână pe dealul din spatele casei.

„Aici avem aer curat și apă curată. Acesta e secretu”, spune Vangelis Karoutsos.

La 90 de ani, Vangelis Karoutsos e încă în formă și își face planuri de viitor.

„Dacă m-am însurat de două ori, pot oricând să o fac și a treia oară!” - spune Vangelis Karoutsos.

Dar nu poți grăbi iubirea - cu atât mai puțin în Icaria. Viața pe această uimitoare insulă din Marea Egee este plină de pasiune și lipsită de stres și certuri. Poate acesta este secretul din spatele longevității locuitorilor de aici.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri