Sediul unei televiziuni din Ucraina, atacat cu un lansator de rachete

Data actualizării: Data publicării:
kanal 112 televiziune atac ucraina
Foto: www.rferl.org

Persoane rămase momentan neidentificate au atacat sâmbătă dimineață sediul din Kiev al unui post de televiziune, agresorii folosind un lansator de rachete, a anunțat poliția ucraineană, precizând că nu există răniți și niciun suspect nu a fost reținut, informează agenția de știri Dpa, citată de Mediafax.

Explozia s-a produs în jurul orei 3:40, iar clădirea a suferit mici stricăciuni.

Poliția de la Kiev a transmis că atacul asupra postului Kanal 112 este considerat acțiune teroristă.

Incidentul s-a produs la o zi după ce postul de televiziune a solicitat protecția autorităților din cauza amenințărilor lansate de indivizi „naționaliști radicali” care, susține Kanal 112, încearcă să influențeze deciziile editoriale ale instituției media.

De ce naționaliștii radicali ucraineni amenință televiziunea

Televiziunea a devenit ținta grupurilor naționaliste după ce a anunțat că intenționează să difuzeze documentarul „Revealing Ukraine” realizat de regizorul american Oliver Stone. Documentarul, care are drept subiect protestele violente din Ucraina, din 2014, în urma cărora președintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, include și un interviu cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Producția cinematografică a fost criticată dur în Ucraina pentru că ar prezenta doar varianta autorităților ruse privind evenimentele din 2014, astfel că televiziunea a primit o avertizare din partea Procuraturii să nu difuzeze filmul. Ca urmare, postul și-a anulat planurile de a difuza filmul, pentru a evita orice consecințe legale posibile.

Potrivit Radio Europa Liberă, Kanal 112 a fost cumpărat nul trecut de Taras Kozak, un apropiat al unui controversat politician ucrainean, Viktor Medvedciuk.  Într-un interviu acordat în 2016, acesta din urmă declara pentru Europa Liberă că este prieten bun cu Vladimir Putin, care este, de altfel, și nașul fiicei sale. Această relație i-a adus lui Medvedciuk acuzații că ar fi pro-rus.

După ce Kozak a cumpărat televiziunea, Medvedciuk apare frecvent pe post, ceea ce îi face pe observatori să suspecteze că de fapt, politicianul ucrainean controlează Kanal 112. Acesta neagă, evident, aceste acuzații.

În documentarul lui Oliver Stone, Putin și Medvedciuk discută despre situația din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri