Șefa Comisiei Europene avertizează Ungaria că încalcă sancțiunile UE dacă plătește în ruble gazul rusesc

Data publicării:
presedinta comisiei europene ursula von der leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Ungaria va încălca sancțiunile UE dacă va plăti în ruble energia importată din Rusia, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la CNN.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – schimbarea sumei din euro în ruble și apoi plata facturii la gaz - ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocolești sancțiunile pe care le-am impus Rusiei”, a spus von der Leyen.

Premierul ungar Viktor Orban a spus că țara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „țările neprietenoase” să fie obligate să plătească gazul în moneda rusească.

UE a avut discuții cu Budapesta, a spus Von der Leyen.

„Până acum, Ungaria a respectat sancțiunile, așa că până când nu vedem contrariul, totul este în regulă. Niciodată până acum nu am văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Și cred că pentru fiecare dintre statele membre se pune o întrebare: vreau să fiu prima care rupe această unitate? Cred că nu”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri