Şefa diplomaţiei franceze îşi exprimă, la Ankara, îngrijorarea privind „eludarea” sancţiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Catherine Colonna intr- la Elysee
Şefa diplomaţiei franceze îşi exprimă, la Ankara, îngrijorarea privind „eludarea” sancţiunilor. Foto: Profimedia

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, şi-a exprimat îngrijorarea luni, în Turcia, cu privire la „eludarea” sancţiunilor împotriva Rusiei, îndemnând cât mai multe ţări să se alăture acestora pentru a înfrânge Moscova, notează AFP.

„Politica de sancţiuni pe care o desfăşurăm (...) are un obiectiv care este acesta: să limiteze reînnoirea efortului de război rus şi să facă Rusia să înţeleagă că a ales un impas şi, prin urmare, în acest context, este important ca un număr cât mai mare de ţări să transmită acelaşi mesaj”, a declarat şefa diplomaţiei franceze în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la Ankara.

„Este important să ne uităm mai atent la problema eludării sancţiunilor”, a adăugat ea înaintea unui dineu de lucru cu Mevlut Cavusoglu.

Turcia întreţine relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Dacă a furnizat Kievului drone militare, a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei sale în Ucraina.

Luna trecută, Washingtonul a avertizat companiile şi instituţiile turceşti care fac comerţ cu Rusia, evocând posibile măsuri de retorsiune.

Potrivit datelor oficiale, exporturile turceşti către Rusia în perioada mai-iulie au crescut cu aproape 50% faţă de anul trecut.

„Există tentaţii (pentru Turcia să eludeze sancţiunile), trebuie să ne asigurăm că acestea nu iau amploare”, a declarat luni la prânz o sursă diplomatică franceză, fără a cita însă exemple concrete. "Avem o aşteptare de solidaritate (din partea Ankarei)" a insistat anturajul ministrului.

În ceea ce priveşte tensiunile dintre Turcia şi Grecia, şefa diplomaţiei franceze a făcut apel la evitarea oricărei „escaladări verbale”, după recentele declaraţii ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la adresa Atenei legate de încălcarea spaţiului aerian turc.

„Dorim ca cei doi vecini şi aliaţi (ai Franţei în cadrul NATO) să-şi rezolve eventualele diferende prin dialog”, a declarat Catherine Colonna.

Pe de altă parte, în cursul conferinţei de presă comune, ministrul turc de externe, Mevlut Cavosoglu, a calificat drept „extrem de inoportune” declaraţiile vizând Turcia făcute în urmă cu zece zile de preşedintele francez, Emmanuel Macron, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În vizită la Alger, Emmanuel Macron a acuzat „reţele” teleghidate „în culise” de Ankara, Moscova şi Beijing pentru răspândirea unei propagande antifranceze în Africa.

Parisul şi Ankara caută de peste un an să-şi îmbunătăţească relaţiile bilaterale, afectate de o serie de dispute privind estul Mediteranei, unde un incident a opus bastimente turceşti şi franceze în iunie 2020, Libia sau Siria, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Catherine Colonna se va întâlni marţi cu membrii societăţii civile la Istanbul şi apoi se va deplasa în Grecia pentru a discuta probleme economice şi tensiunile cu Turcia în estul Mediteranei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri