Șeful Agenției pentru Energie Atomică avertizează: Nu putem continua "să ne bazăm pe noroc" pentru a evita un accident nuclear

Data actualizării: Data publicării:
security person standing in front of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar (Energodar), Zaporizhzhia Oblast
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de mai multe ori de la rețeaua electrică. Foto: Profimedia

Nu putem continua "să ne bazăm pe noroc" pentru a evita un accident nuclear la Zaporojie, a avertizat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pentru CNN.

Negocierile dintre Kiev și Moscova pentru stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie continuă, dar între timp directorul organului de supraveghere nuclear al ONU avertizează asupra potențialelor consecințe.

"Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear", a declarat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pentru CNN.

Grossi a spus că negocierile continuă, dar a avertizat că "aceasta este o zonă de luptă activă, prin urmare, a ajunge la parametrii conveniți nu este atât de ușor de obținut".

Directorul AIEA a făcut precizări despre întâlnirea din Turcia pe care a avut-o cu o delegație rusă și despre discuția de marți cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

"Avem discuții cu amândouă părțile. Nu sunt de acord cu afirmațiile că nu facem niciun progres, cred că facem. Desigur, vorbim despre ceva care este foarte dificil. Acesta este războiul. Acesta este război adevărat și zona de protecție pe care o propun este tocmai pe linia frontului, pe linia în care ambii adversari sunt în contact. Dar mergem înainte cred și sper că episoade traumatizante precum cele din weekendul trecut ne pot ajuta, în mod paradoxal, să mergem mai departe, în sensul că oamenii trebuie să realizeze că nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear", a spus Grossi.  

Întrebat cine "se joacă cu focul", făcând referire la afirmațiile sale de duminică, după exploziile puternice care au zguduit centrala nucleară, Grossi a răspuns: "Este foarte greu să identificăm din interiorul centralei cine face asta. Scopul nostru principal este să încetăm acest lucru, nu să intrăm într-un joc de atribuire". 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri