Şeful AIEA spune că încearcă să găsească un compromis cu privire la securizarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de invadatori

Data publicării:
Rafaelo Grossi cu cască albă
Directorul general al AIEA a vizitat centrala de la Zaporojie, ocupată de ruși. Foto: Profimedia Images

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, miercuri, că încearcă să găsească un compromis între Rusia și Ucraina pentru securizarea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, deplângând, însă, o „creştere a activităţii militare” în zonă.

Grossi s-a exprimat cu ocazia vizitei făcute la centrală, ocupată de forţele ruse, vizită pentru care Rusia a invitat şi presă, inclusiv agenţia franceză.

„Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care vor fi aprobate de toate părţile”, a spus Grossi, precizând că acest compromis s-ar referi de data aceasta la centrala propriu-zisă, şi nu doar la zona din jurul ei, vizată de negocierile lipsite de succes de până acum.

„Trebuie evitată o catastrofă”, a adăugat el, regretând că „activitatea militară este în creştere în toată această regiune”, mai ales cu o „creştere semnificativă a numărului de soldaţi”.

„Ideea este de a conveni asupra anumitor principii, anumitor angajamente, printre care acela de a nu ataca centrala”, a mai spus Grossi, care a făcut apel din nou să nu fie depozitate arme şi echipamente militare grele la locul centralei, ocupat de forţele ruse din martie 2022.

Şeful AIEA a sosit la centrală la bordul unui vehicul blindat al armatei ruse, cu o gardă de soldaţi în ţinută de luptă. În convoi se aflau, de asemenea, angajaţi ai AIEA, printre care trei inspectori veniţi să preia rotaţia de la colegii lor prezenţi la centrală.

Grossi a vizitat, apoi, centrala şi a constatat urmele lăsate de tirurile care au lovit în noiembrie imensul bloc de beton ce acoperă reactorul nr. 2.

În timpul vizitei, jurnaliștii AFP, citați de Agerpres, a văzut cel puţin cinci vehicule militare uşoare, precum şi angajaţi în civil ai centralei care intrau şi ieşeau, după ce erau controlaţi de bărbaţii înarmaţi la una dintre intrări.

Jurnaliştii au văzut, de asemenea, mai multe fortificaţii în zona centralei, mai ales blocuri de beton care să oprească vehiculele la intrare, dar şi saci cu nisip amplasaţi la etajele reactorului 6.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri