Șeful diplomației americane merge la Kiev și Berlin „pentru a consolida angajamentul SUA față de integritatea Ucrainei”

Data actualizării: Data publicării:
blinken conferinta
Secretarul de stat american merge într-o vizită oficială în Ucraina și Germania. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat Antony Blinken va călători în Ucraina și Germania în această săptămână, în contextul în care amenințarea rusă la adresa Ucrainei continuă. Șeful diplomației americane se va întâlni miercuri cu președintele Volodimir Zelenski, a anunțat Departamentul de Stat, potrivit CNN și ABC News.

La Kiev, Blinken se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba „pentru a consolida angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

La Berlin, Blinken va discuta cu ministrul de externe Annalena Baerboc „despre recentele angajamente diplomatice cu Rusia și despre eforturile comune de a descuraja agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv despre disponibilitatea Aliaților și a partenerilor de a impune Rusiei sancțiuni severe cu costuri economice grave”.

„Călătoriile și consultările lui Blinken fac parte din eforturile diplomatice de a reduce tensiunea cauzată de consolidarea militară a Rusiei și de agresiunea continuă împotriva Ucrainei”, a adăugat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Înainte de vizita lui Blinken la Kiev, o delegație de senatori americani a vizitat Ucraina pentru a sublinia sprijinul Congresului pentru țară, în contextul în care Ucraina se confruntă cu o creștere a tensiunilor cu Rusia, care a adus zeci de mii de soldați în apropierea graniței.

Citește și BILD: Trenurile siberiene sunt pline de soldați și tancuri ale armatei ruse care se deplasează spre granița cu Ucraina

La începutul acestei săptămâni, ministrul german de externe Annalena Baerbock a vizitat Ucraina, și a avertizat că „orice escaladare ulterioară ar avea un preț mare pentru regimul rus – economic, politic și strategic”.

Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat public Germania că împiedică inclusiv livrarea de armament defensiv Kievului, de tipul armelor anti-dronă și dispozitive speciale care pot detecta lunetiști camuflaţi.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Citește și Germania invocă o „responsabilitate istorică” prin refuzul de a vinde arme Ucrainei în cazul unui război cu Rusia

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri