Șeful diplomației UE spune că negocierile pentru reînființarea acordului nuclear iranian se vor relua „într-un interval acceptabil”

Data publicării:
Diplomați ai mai multor state la masă, cu steaguri în spate
Delegațiile Statelor Unite, Iranului, Uniunii Europene, Rusiei și Chinei s-au întâlnit la Viena, în aprilie, pentru a discuta revenirea în acordul nuclear semnat în 2015. Foto: Getty Images

Negocierile blocate dintre Iran și puterile lumii pentru reînființarea acordului nuclear din 2015 vor fi reluate „curând”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, joi, relatează Reuters.

De cealaltă parte, Teheranul spune că evaluează rundele anterioare de negocieri de la Viena.

Declarația lui Borrell a fost făcută la o conferință de presă în capitala Qatarului, Doha, acesta referindu-se la discuțiile indirecte în Iran și SUA de la Viena, început din luna aprilie, și suspendate la două zile după ce extremistul Raisi a câștigat președinția Iranului, la alegerile din iunie.

Borrell a precizat că se așteaptă ca negocierile să fie reluate „într-un interval acceptabil de timp”. Ministerul iranian de externe a precizat, de asemenea, pentru Le Monde, că „Iranul a ajuns la concluzia că ne vom întoarce cu siguranță la negocierile de la Viena”.

Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene a adăugat că Iranul „nu va irosi nici măcar o oră înainte de a se întoarce la negocierile de la Viena, odată ce re-evaluarea rundelor anterioare se va fi încheiat”.

„Administrația Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să protejeze moștenirea lui Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Biden. Este o decizie pur politică și nu mai avem mult timp la dispoziție”, a adăugat Khatibzadeh.

În ciuda faptului că Iranul vrea să își readucă economia pe linia de plutire prin eliminarea sancțiunilor dure ale SUA, este de așteptat ca Raisi să adopte o poziție mai dură la reluarea negocierilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri