Şeful NATO cere transparenţă în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA: „Trebuie să punem pe masă toate faptele”

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participa la o intalnire online cu ministrii de externe din nato
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut o investigaţie asupra scandalului de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA, după ce o anchetă de presă a relevat că autorităţile daneze au ajutat Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA să intercepteze telefoanelor unor responsabili politici țări europene membre NATO.

„Ţările implicate în acest caz sunt aliaţi în NATO. Trebuie să punem pe masă toate faptele şi să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat, a spus Stoltenberg pentru postul public danez de radio DR, relatează Agerpres.

El a adăugat că acest caz pune Danemarca într-o lumină proastă, dar că încrederea în cadrul NATO rămâne intactă.

Jurnalişti de investigaţie de la radioteleviziunea daneză DR, precum şi de la publicații germane ca NDR, WDR şi Sueddeutsche Zeitung au dezvăluit duminică faptul că NSA ar fi interceptat telefoanele unor politicieni de vârf cu ajutorul unui software creat de serviciul secret al armatei daneze (FE).

Ancheta s-a bazat pe surse anonime şi pe analize interne ale FE din perioada 2012-2014.

Cancelarul german Angela Merkel, care ar fi fost unul dintre politicienii spionaţi, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut de asemenea explicaţii din partea guvernului de la Copenhaga.

Premierul danez Mette Frederiksen a afirmat că nu a existat o supraveghere sistematică a aliaţilor. Ea şi-a exprimat convingerea că relaţiile Danemarcei cu Germania şi Franţa, de exemplu, nu au fost afectate.

Washingtonul a avut la rândul său un ton conciliant. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus miercuri că au fost rezolvate multe lucruri de la acest incident din 2014.

„SUA şi-au revizuit fundamental abordarea în privinţa supravegherii în străinătate. Preşedintele (Barack) Obama a emis atunci o directivă care a schimbat abordarea noastră în mod semnificativ, a spus ea.

„Vom continua să lucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri europeni pentru a aborda orice chestiuni prin canalele corespunzătoare de securitate naţională, a adăugat Jen Psaki.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri