Șeful NATO: România, ferită de ameninţări iminente

Data publicării:
jens stoltenberg fb nato

NATO nu are în acest moment informaţii că vreunul dintre aliaţii săi ar fi ţinta unei ameninţări directe. Secretarul General al Alianţei Nord Altantice, Jens Stoltenberg, oferă detalii în exclusivitate pentru Digi24, despre acest subiect.

Balazs Barabas: Președintele Putin face rar amenințări directe în declarațiile sale, în diferite contexte. Dar a amenințat România în ceea ce privește sistemul antirachetă de la Deveselu. Are NATO informații legat de posibile represalii plănuite de Rusia?

Jens Stoltenberg: Nu vedem nicio amenințare iminentă împotriva niciunui aliat NATO și deci nici împotriva României. Vedem însă o creștere a capacităților militare rusești, mai ales în Crimeea, unde vedem o creștere serioasă a capacităților militare. Și acesta este și motivul pentru care NATO răspunde, parțial cu o prezență mai accentuată a forțelor noastre, dar și cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv în România, care pot planifica și organiza exerciții și pot fi o legătură bună între forțele naționale românești și potențialele întăriri care vin din partea NATO, dacă este nevoie de ele.

De asemenea, am triplat capacitatea de răspuns a NATO și putem trimite forțe rapid, dacă avem vreo situație care cere acest lucru. Deci, am văzut o creștere a capacităților militare rusești, am văzut o un discurs mai agresiv și toate acestea ne-au forțat să răspundem, dar răspundem într-o manieră măsurată, defensivă și bine proporționată, pentru că nu dorim o escaladare a situației, în continuare dorim o relație mai constructivă și mai cooperantă cu Rusia, deci trebuie să facem lucrurile într-o manieră mai echilibrată și exact asta facem.

Interviul integral pe care secretarul general al NATO l-a acordat în exclusivitate pentru Digi24 poate fi urmărit astăzi de la 22.30, la emisiunea „Paşaport diplomatic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri