Șeful Pentagonului avertizează împotriva proliferării nucleare: „Prietenii dictatori ai lui Putin se uită”

Data actualizării: Data publicării:
Secretary of Defense Lloyd Austin in ploaie la cimitirul arlington
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, avertizează împotriva proliferării nulceare. Foto: Profimedia

A eșua în sprijinirea Ucrainei de a-și securiza viitorul ar putea duce la o „lume a tiraniei și haosului”, a declarat sâmbătă secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un discurs în care a vorbit despre pericolul proliferării nucleare.

„Prietenii dictatori ai lui Putin se uită. Și ar putea ajunge la concluzia că obținerea de arme nucleare le-ar oferi un «permis de vânătoare». Iar asta ar putea duce la o spirală periculoasă a proliferării nucleare”, a declarat Lloyd Austin sâmbătă, la un forum de securitate în Canada, potrivit Reuters.

Remarcile lui Austin sunt unele dintre cele mai puternice de până acum pe subiectul războiului de aproape nouă luni din Ucraina.

Lloyd Austin a mai atenţionat că Rusia şi China vor o lume în care forţa este utilizată pentru a soluţiona diferendele, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Beijingul, la fel ca Moscova, caută să obţină o lume în care forţa face legea, în care diferendele sunt soluţionate prin forţă şi în care autocraţii pot să sugrume flacăra libertăţii”, a declarat secretarul american al apărării.

Războiul Moscovei împotriva Kievului „a pus în evidenţă provocarea cu care ne confruntăm în regiunea indo-pacifică”, a declarat Austin, evocând „presiunile” Chinei în această zonă.

„Sunt întotdeauna reguli în război. Şi dacă o mare putere poate să sfideze aceste reguli, ea îi încurajează şi pe alţii să sfideze dreptul internaţional şi normele internaţionale”, a afirmat secretarul american al apărării, făcând o paralelă între China şi Rusia.

„Suntem hotărâţi să apărăm aceste reguli şi în special principiul fundamental al imunităţii non-combatanţilor”, a adăugat Lloyd Austin.

Potrivit lui Austin, eforturile Moscovei de a obţine sprijinul unor astfel de ţări precum Iranul şi Coreea de Nord creează noi provocări de securitate pentru SUA şi aliaţii lor.

„Rusia s-a întors spre Iran şi Coreea de Nord pentru a-şi susţine atacul asupra Ucrainei, în special utilizând drone iraniene pentru a ucide civili ucraineni”, a declarat el.

Casa Albă a afirmat în octombrie că militari iranieni se află „pe teren în Crimeea” pentru a ajuta forţele ruse să întreprindă atacuri cu ajutorul dronelor, afirmaţie dezminţită de Iran.

Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, suspectată a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), determinând o reacţie de condamnare din partea SUA şi un exerciţiu aerian comun cu forţele sud-coreene.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul va răspunde cu arme nucleare la noi ameninţări din partea SUA şi a altor forţe ostile, conform informaţiilor difuzate sâmbătă de presa de stat.

Conform KCNA, Kim Jong Un „a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să reprezinte ameninţări” la adresa Coreei de Nord, „partidul şi guvernul nostru vor reacţiona cu hotărâre la bombe nucleare cu arme nucleare şi la o confruntare totală cu o confruntare totală”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri