Șeful Pentagonului: SUA vor să vadă Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken și Lloyd Austin susțin o conferință de presă după vizita la Kiev.
Antony Blinken și Lloyd Austin susțin o conferință de presă după vizita la Kiev. Foto: Profimedia

Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a declarat luni, după vizita la Kiev, că Statele Unite vor „să vadă Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”. Secretarul american al apărării a mai spus că SUA cred că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia.

Declarațiile secretarului apărării au fost făcute după vizita pe care a efectuat-o la Kiev împreună cu secretarul de stat Antony Blinken.

Statele Unite vor „să vadă Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”, a spus secretarul american al apărării, potrivit BBC.

„Rusia a pierdut deja mult din capabilitatea ei militară. Vrem să nu mai aibă capacitatea să reconstruiască rapid aceste capabilități”, a mai arătat șeful Pentragonului.

De asemenea, Lloyd Austin a mai declarat că SUA cred că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei, cu „echipamentul și sprijinul necesare”.

„În termeni de capacitatea lor (a ucrainenilor - n.r.) de a câștiga: primul pas spre victorie este să crezi că poți învinge. Și ei cred că pot învinge. Noi credem că pot învinge dacă au echipamentul corespunzător, sprijinul corespunzător și facem tot ce ne stă în putință și vom continua să facem tot ce ne stă în putință”, a mai psu Austin.

O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev.

Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

În cadrul primei vizitei americane în capitala Ucrainei de la invazia Rusiei, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul Apărării Lloyd Austin i-au spus preşedintelui ucrainean şi consilierilor săi că SUA vor oferi peste 300 de milioane de dolari în finanţare militară externă şi au aprobat o vânzare de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari.

„Rusia a încercat să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei. A eșuat. A încercat să demonstreze puterea armatei sale, a economiei sale. Desigur, vedem exact contrariul. Nu știm cum va continua război, dar știm că o Ucraină suverană și independentă va exista mult mai mult timp decât va rămâne Vladimir Putin la conducere,” a spus Antony Blinken.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri