Şeful poliţiei din Ottawa a demisionat. El a fost criticat că nu a luat măsuri contra camionagiilor care au blocat orașul 19 zile

Data actualizării: Data publicării:
oameni cu canistre langa camioanele care blocheaza centrul ottawa
Camionagiii din Ottawa continuă protestele. Orașul este în stare de urgență. Foto: Profimedia Images

Şeful poliţiei din Ottawa a demisionat pe fondul criticilor privind lipsa de acţiune faţă de protestele transportatorilor rutieri care au paralizat capitala Canadei timp de peste două săptămâni, scrie BBC.

Decizia vine la o zi după ce premierul Justin Trudeau a anunţat că în mod excepțional va fi folosită legea privind măsurile de urgenţă pentru a pune capăt blocajelor "ilegale" din Ottawa şi din alte părţi ale ţării.

În Ottawa, demonstraţiile a sute de şoferi de camioane împotriva restricţiilor COVID-19 din ţară şi eşecul şefului poliţiei, Peter Sloly, de a pune capăt acestor proteste au înfuriat mulţi locuitori. Oamenii s-au plâns că au fost hărţuiţi şi intimidaţi de protestatari.

Demisia lui Peter Sloly a fost confirmată de un oficial guvernamental.

Într-o declarație pe Twitter, Peter Sloly a transmis că demisionează "cu inima grea". "De la începutul acestor proteste, am făcut tot posibilul pentru a menține orașul în siguranță și pentru a pune capăt acestei crize fără precedent și imprevizibile", a spus el.

Peter Sloly a preluat conducerea Serviciului de Poliție din Ottawa în 2019, la mai bine de trei decenii după ce s-a alăturat poliției din Toronto. Contractul său la Ottawa urma să se încheie în 2024.

De-a lungul carierei, a fost apreciat pentru îmbunătățirea relațiilor poliție-comunitate. Cu toate acestea, criticii săi spun că nu a făcut suficient pentru a reprima protestele "Convoiului pentru libertate". Orașul Ottawa a declarat stare de urgență în urmă cu o săptămână în încercarea de a înăbuși protestele.

Ministrul canadian al siguranţei publice, Marco Mendicino, a declarat că a sosit momentul ca poliţia să înceapă să îşi folosească autoritatea conferită de Legea canadiană privind situaţiile de urgenţă, care permite guvernului să interzică blocadele şi să înceapă să remorcheze camioanele.

"Am dat noi puteri poliţiei şi avem nevoie de ele pentru a-şi face treaba acum", a declarat el luni, după ce Trudeau a anunţat că invocă legea.

Liderii guvernamentali nu au indicat când şi unde vor începe represiunile împotriva acțiunii denumite Convoi al Libertăţii. Mendicino a declarat că încă se lucrează la detaliile privind locul unde vor fi stabilite zonele interzise.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri