Șeful secției de procurori specializați în infracțiuni electorale din SUA a demisionat în plin scandal al alegerilor prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
alegeri sua 2020 trump biden voturi numarate
Numărare de voturi la alegerile prezidențiale din SUA 2020. Foto: Prodimedia Images

Procurorul-șef specializat în infracțiuni electorale din cadrul Departamentului de Justiție al SUA, Richard Pilger, a demisionat în semn de protest, după ce procurorul general al Statelor Unite, Bill Barr, a dat undă verde deschiderii de anchete privind posibile nereguli în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, înaintea validării rezultatelor oficiale ale scrutinului, informează CNN

Richard Pilger, care a condus secția de procurori specializată în infracțiuni electorale din cadrul Departamentului de Justiție, a declarat că decizia procurorului general al SUA  a abrogat „politica veche de 40 de ani de neimplicare în anchete privind posibile fraude electorale înainte ca rezultatele alegerilor să fie validate”.

Procurorul general al SUA, Bill Barr, un susținător al lui Donald Trump, a subliniat că autorizaţia trimisă tuturor procurorilor federali din Statele Unite nu indică faptul că Departamentul de Justiţie are dovezi ale existenţei unor situaţii autentice de fraudă.

„Vă autorizez să investigaţi acuzaţii substanţiale de nereguli privind voturile sau numărarea buletinelor de vot înainte de certificarea alegerilor în jurisdicţiile dumneavoastră, în anumite cazuri”, a scris Barr în respectivul document.

bill barr
Procurorul general al SUA, Bill Barr, a autorizat începerea de anchete pentru fraude la alegeri. Foto: Mark Wilson/ Getty Images

„Astfel de anchete pot fi efectuate dacă există acuzaţii clare şi potenţial credibile de nereguli care, dacă sunt dovedite, ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat'', a adăugat el.

Anchetele privind fraudele electorale ţin în mod normal de responsabilitatea fiecărui stat, care îşi stabileşte şi controlează propriile reguli electorale.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite nu intervine, de obicei, într-o astfel de situaţie până când numărul de voturi nu este certificat şi numărarea nu este completă.

Donald Trump a lansat imediat după alegerile din 3 noiembrie acuzații legate de fraudarea voturilor în favoarea președintelui ales Joe Biden.

Documentul semnat de procurorul general Barr vine, potrivit CNN, după mai multe săptămâni de discuții aprinse pe care mai mulți oficiali ai Departamentului de Justiție le-au avut cu Barr și care i-au atras atenția acestuia că o astfel de decizie ar fi „o idee proastă”.

Scopul documentului semnat de Barr este încă neclar, în condițiile în care procurorii își cunosc deja responsabilitățile în privința anchetării fraudelor electorale. Aceasta poate însemna însă că procurorul general și Departamentul de Justiție al SUA încearcă astfel să găsească dovezi pe care, momentan, Trump și echipa sa de campanie nu au fost în stare să le producă.

Oficiali din sistemul american de justiție au declarat, sub anonimat, că Barr este, de câteva săptămâni, „obsedat” de ideea fraudelor electorale.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...