Șeful SIS din Moldova face apel la calm după declarațiile despre un posibil atac al Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
steag al republicii moldova pe o hartĂ
Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrate de Moscova. Foto: Profimedia Images

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a venit, luni seară, cu noi precizări după declarațiile directorului său, Alexandru Musteață, care a spus că Rusia ar avea în plan să invadeze țara la începutul anului 2023, în funcție de ce se întâmplă pe frontul din Ucraina.

SIS precizează, după declarațiile lui Musteață, că obiectivul Rusiei ar fi crearea unui coridor terestru până la Transnistria, dar că punerea în aplicare a unui astfel de plan ar depinde de situația din Ucraina.

„În contextul declaraţiilor dlui Alexandru Musteaţa, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securităţii naţionale, în cadrul cărora s-a făcut referire şi la analiza mai multor scenarii prin care Federaţia Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menţionat că obiectivul Federaţiei Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil şi azi, iar o nouă ofensivă a Federaţiei Ruse spre această direcţie ar putea avea loc în 2023.

De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluţiile războiului din Ucraina. Solicităm respectuos reprezentanţilor mass-media să includă precizarea SIS în materialele publicate la acest subiect”, se arată în precizările transmise de SIS.

La rândul său, Musteață a avut o nouă intervenţie, luni, la TVR Moldova şi şi-a clarificat propriile declaraţii, precizând că s-a referit la un obiectiv general al Rusiei de a înainta către vestul Ucrainei şi făcând, totodată, un apel la calm:

„În primul rând vreau să fac un mic apel la calm către cetăţeni, or azi a fost aşa un mic val de discuţii în societate, privind modul cum au fost interpretate declaraţiile mele. (...) Federaţia Rusă va încerca o nouă ofensivă spre vest, ofensiva spre vest presupune că au un obiectiv clar încotro sau cum vor să continue lupta, acest obiectiv ei şi l-au setat încă de pe 24 februarie, acest obiectiv nu a fost schimbat de atunci până azi. Obiectivul Federaţiei Ruse de a continua ofensiva spre vest pe tot teritoriul Ucrainei rămâne valabil pentru ei. (...) Informaţiile pe care le deţine Serviciul de Informaţii şi securitate împreună cu partenerii indică asupra faptului că, în 2023, putem să ne aşteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest”, a mai spus oficialul moldovean.

Musteață a făcut precizări și cu privire la Transnistria, despre care a asigurat că rămâne „un punct destul de calm”:

„Regiunea transnistreană rămâne un punct destul de calm, având în vedere situaţia din regiune.

Noi monitorizăm foarte atent, există dialog pe platforma Biroului Politici de Reintegrare, unde se discută diferite aspecte, vedem şi un contract de livrare a energiei electrice, care s-a semnat.

Deci, între ambele maluri există dialog, asta e important, în soluţionarea unui conflict trebuie să existe dialog. De aceea, din punctul nostru de vedere, analiza noastră arată că în Transnistria, chiar dacă sunt prezente trupe militare ruse, staţionate ilegal acolo, situaţia rămâne destul de calmă la acest moment şi previziunea noastră e ca aşa va fi pe câteva luni înainte”, a mai spus el.

Aurescu: Nu am informaţii cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen

„Dincolo de faptul că nu speculez asupra unor situaţii ipotetice niciodată, ceea ce pot să văd în momentul de faţă în situaţia din teatrul de operaţiuni din Ucraina este că războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin este unul care nu are succes.

Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziţie destul de bună în teatrul de operaţiuni.

Prin urmare, nu cred în astfel de construcţii, care să pună în pericol în acest moment Republica Moldova.

Dacă va fi nevoie, sigur că noi vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate, dar nu vreau să speculez mai mult despre o situaţie ipotetică şi o declaraţie pe care nu am văzut-o. Nu estimăm în acest moment şi nu am informaţii cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen”, a declarat Bogdan Aurescu, luni, aflat într-o vizită în Republica Moldova

Șeful serviciului secret din Republica Moldova spusese că Rusia are în plan să invadeze țara în ianuarie

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.

Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.

Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, declarase Musteață, luni.

Musteață a mai spus că cel mai mare depozit de muniţie din Europa, cel de la Cobasna, în Transnistria, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

La finalul lunii noiembrie, o declarație similară a fost făcută și de ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marco Şevcenko. „Războiul din Ucraina este în continuare o amenințare pentru Republica Moldova. Riscul unei invazii este scăzut acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina”, a spunea, atunci, oficialul ucrainean.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri