Senatul SUA l-a confirmat pe Alejandro Mayorkas, un imigrant cubanez cu origini românești, la șefia Homeland Security

Data actualizării: Data publicării:
Alejandro Mayorkas, alături de Joe Biden
Alejandro Mayorkas, alături de Joe Biden, în 2016, când îndeplinea funcția de director al agenției pentru cetățenie și imigrație din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă. Foto: Profimedia Images

Senatul Statelor Unite a confirmat numirea în funcția de șef la Homeland Security a lui Alejandro Mayorkas, primul imigrant și prima persoană latino care ocupă această funcție. De asemenea, Pete Buttigieg, fost candidat la nominalizarea democraților la prezidențialele din 2020 și fost primar al unui orășel din Indiana, a devenit primul membru al cabinetului SUA care provine din comunitatea LGBTQ și va ocupa funcția de secretar pentru Transporturi, conform The Washington Post și CNN.

Este de așteptat ca Mayorkas, un imigrant cubanez cu rădăcini în România, să înceapă eliminarea mai multor politici din domeniul imigrației ale fostei administrații Trump. Administrația Biden plănuiește o reformă a sistemului de imigrație pentru a permite milioanelor de imigranți ilegali din țară să poate să obțină mai ușor cetățenia americană, o politică care a fost îndelung criticată de republicani.

Biden și noua conducere a DHS urmează, de asemenea, să anunțe formarea unui grup special de lucru pentru reuni familiile despărțite la graniță prin politicile susținute de fosta administrație.

Confirmarea lui Mayorkas a fost cea mai controversată, republicanii din Senat refuzând să accepte o confirmare rapidă și punând sub semnul întrebării competența acestuia. La votul final, șase senatori republicani au decis, totuși, să se alăture democraților pentru a îl confirma pe Mayorkas la șefia DHS.

Mayorkas, în vârstă de 61 de ani, s-a născut în Havana, capitala Cubei, însă familia sa a fugit din această țară când era copil. Tatăl său este născut în Cuba și are rădăcini evreiești sefardice, iar mama sa a fost o româncă evreică, fugită din țara noastră în perioada Holocaustului, conform The Jerusalem Post. El a spus că originile familiei sale i-au modelat fundamental identitatea.

„Când eram copil, Statele Unite mi-au oferit mie și familiei mele un loc în care să ne refugiem. Acum a fost nominalizat la Departamentul pentru Securitate Internă și mă voi ocupa de protejarea tuturor americanilor și a celor care fug de persecuție și caută o viață mai bună pentru ei și pentru cei dragi lor”, a spus Mayorkas la momentul nominalizării de către președintele Biden.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri