Video Serbia intră sub „ocupație chineză”, iar oamenii locului plătesc un preț greu pentru asta

Data actualizării: Data publicării:
barbat care povesteste ceva avand in spate o constructie surpata si un deal al unei exploatari miniere
În urmă cu trei ani, compania chineză Zijin a preluat minele de cupru din jurul orașului sârb Bor, iar localnicii încep să simtă efectele Foto: captură video Digi24

De câțiva ani, China face eforturi să-și sporească influența politică și economică în Europa. Serbia este una dintre țările în care se vede influența în creștere a Beijingului. De exemplu, în zona Bor, unde mineritul cuprului are o lungă tradiție. Mulți localnici, printre care și Zoran Vojinović, spun că Serbia intră încet-încet sub ceea ce ei denumesc „ocupația” chineză”. Și mai spun că oamenii locului plătesc prețul pentru asta. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Din când în când, Zoran Vojinović rearanjează țiglele - dar nu prea știe de ce. Asta, după ce acum doi ani hambarul lui s-a prăbușit parțial, din senin.

„Eram înăuntru când s-a întâmplat. A fost ca și cum ar fi explodat o bombă. Totul s-a mișcat. Peretele s-a deplasat spre stânga și apoi acoperișul a cedat”, povestește Zoran Vojinović, localnic din Bor.

De atunci, așteaptă în zadar despăgubiri.

Fisuri apărute în casele oamenilor

În urmă cu trei ani, compania chineză Zijin a preluat minele de cupru din jurul orașului sârb Bor. Vojinovic spune că exploatarea nu ține cont de mediu sau de localnici.

Milan Karabašević, primarul orașului vecin, Brezonik, simte același lucru. Tocmai și-a tencuit casa, dar au apărut deja primele fisuri.

„Acest lucru s-a întâmplat peste tot. Oamenii vor face reclamații pentru ca o comisie să facă verificări și noi să fim apoi despăgubiți”, spune Milan Karabașevici.

Dar conducerea de la Zijin Bor nu a dat curs solicitării. În schimb, în imediata apropiere au apărut niște construcții, niște stâlpi-turn din metal.

„Autoritatea minieră a ordonat oprirea acestor construcții, pentru că au fost ridicate fără permisele necesare și inspecțiile de mediu corespunzătoare. Dar turnurile funcționează oricum, chipurile în modul de testare. Compania continuă exploatarea”, spune primarul din Brezonik.

Rata cancerului în Bor, peste medie

Bor este una dintre cele mai mari mine de cupru din Europa și funcționează de peste un secol. Peisajul înconjurător este presărat cu gropi și grămezi de zgură. În ultimii trei ani, Zijin a extins producția din nou, iar asta are efecte asupra locuitorilor și mediului înconjurător.

Regiunea este una dintre cele mai poluate din Serbia. Institutul pentru Sănătate Publică a realizat un studiu și a constatat că rata cancerului în Bor este mult peste medie, în principal din cauza poluării masive a aerului. Aceste rezultate au ieșit la iveală, chiar dacă studiul nu a fost încă dat publicității. Ecologiștii cred că este iresponsabil să ascunzi astfel de informații.

„Este un document public și ar trebui să fie disponibil pentru toți cetățenii, astfel încât să știe ce se întâmplă. Nu există nici un motiv pentru ca aceste informații să fie ținute secrete”, spune ecologistul Slavoljub Kostic.

Echipa Deutsche Welle a trimis mai multe solicitări de interviu către Ministerul Minelor, către compania Zijin și autoritățile locale, dar nu a primit răspuns. În schimb, angajații Zijin au supravegheat filmările. Cu siguranță, jurnaliștii nu sunt bineveniți.

O investiție strategică pentru China

Serbia este, probabil, cel mai important partener al Chinei în Balcani, iar investitorii chinezi sunt primiți cu brațele deschise. Nu trece săptămână fără ca președintele Aleksandar Vucici să nu laude prietenia dintre cele două țări. Iar Bor face parte din investiția strategică a Chinei în „Noul drum al mătăsii”, pe care Beijingul îl extinde de ani buni pentru a deschide noi rute comerciale cu Europa.

„China este dispusă la continuarea colaborării cu țările din Europa Centrală și de Est”, dă asigurări Li Xiaopeng, ministrul chinez al transporturilor.

„În Serbia, așteptările noastre au fost îndeplinite”, spune Zorana Mihajlovici, fost ministru al transporturilor.

Ea este acum responsabilă cu mineritul.

Localnic din Bor: „Parcă am fi într-o provincie chineză”

Aceste proiecte sunt construite de companii și muncitori chinezi. Iar Zijin a adus deja câteva sute în Bor. Locuiesc în arealul minei, dar mai pot fi văzuți uneori prin oraș. Proprietarul chinez pare încrezător în viitor. Clădirile noi de la intrarea în mină au acoperișuri similare pagodelor, iar indicatoarele sunt bilingve.

„Ne simțim complet ocupați de chinezi, de parcă noi am fi într-o provincie chineză, nu invers!” - spune Zoran Vojinović, localnic din Bor.

E un sentiment comun în Bor. Angajații sârbi ai companiei Zijin au momentan locuri de muncă sigure. Dar lucrurile devin tot mai grele pentru ei. Muncitorii au protestat recent în fața sediului central, pentru că bonusurile urmau să le fie tăiate.

„Zijin a făcut investiții uriașe și nu ne opunem acestui lucru, menit să le crească profiturile. Dar simțim că ei vizează angajații mai în vârstă, cei de peste 50 de ani”, spune Caslav Gavric, lideri sindical.

„Angajatorul nostru a fost obligat să se conformeze contractului de salarizare existent. Dar l-a încălcat, iar acum vrea să ne reducă salariile și să ne restricționeze drepturile”, se plânge Vladimir Stefanovic, angajat al minei.

De când i s-a prăbușit hambarul, Zoran Vojinovic nu a mai crescut animale. Tot ceea ce i-a mai rămas este grădina de legume. Simte că este la mila noului său vecin și își dorește să se poată muta de aici pentru totdeauna.

Citiți și: Serbia începe construcția unei fabrici pentru vaccinul chinezesc Sinopharm

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri