Serghei Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul din Ucraina”

Data publicării:
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că Occidentul „susține genocidul” din Ucraina prin sprijinul acordat planului de pace al președintelui Volodimir Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc” în estul Ucrainei și în Crimeea, transmite Reuters.

Lavrov, care a vorbit în timpul unei călătorii în Africa, nu a oferit dovezi în sprijinul afirmației sale. Rusia a acuzat de mult timp Occidentul că ignoră ceea ce ea susţine că ar fi persecutarea vorbitorilor de limbă rusă din regiunea estică Donbas şi din alte părţi.

„Concluzia este foarte simplă - Occidentul sprijină direct genocidul”, a declarat Lavrov în timpul unei conferințe de presă cu omologul său din Burundi.

Planul de pace al lui Zelenski prevede retragerea forțelor rusești de pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o cu forța în 2014.

Vorbind în ziua în care Rusia a acuzat Ucraina că a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei, Lavrov a declarat că Occidentul ajută în mod direct Kievul să efectueze astfel de atacuri „teroriste”, furnizându-i arme și echipamente militare.

„Declarația Occidentului că armele pe care le furnizează Ucrainei nu trebuie să fie folosite împotriva teritoriului Federației Ruse este doar o altă minciună”, a spus el.

Lavrov a țintit și comentariile senatorului american Lindsey Graham, spunând că acestea ar putea fi înțelese ca o încurajare a uciderii rușilor.

Într-o înregistrare video editată, publicată vinerea trecută de biroul lui Zelenski, Graham a fost arătat spunând, în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean la Kiev, că „ruşii mor” şi că sprijinul SUA a reprezentant „banii pe care i-au cheltuit cel mai bine vreodată” Statele Unite.

După ce Rusia a criticat remarcile, Ucraina a publicat duminică o înregistrare video integrală a întâlnirii, care arată că cele două remarci nu au o legătură directă. La rândul său, Graham a declarat că a lăudat pur şi simplu spiritul ucrainenilor de a rezista unei invazii ruseşti cu ajutorul asistenţei oferite de Washington.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri