Serghei Lavrov: Al treilea război mondial ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv

Data publicării:
sergei lavrov pri. plan cu ochelari
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar obţine arme nucleare.

Rusia nu va permite Ucrainei să obţină arme nucleare, a insistat Lavrov, citat de TASS.

Serghei Lavrov a mai declarat că apartenenţa Peninsulei Crimeea - anexată ilegal de către Rusia de la Ucraina în 2014 - este în afara oricăror discuţii şi că aceasta aparţine Rusiei.

Şeful diplomaţiei ruse a afirmat că Rusia este gata pentru următoarea rundă de negocieri cu Ucraina, dar că „puterea de la Kiev tărăgănează procesul de negocieri la indicaţiile SUA”, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters și de Agerpres.

Serghei Lavrov a mai spus că Rusia era pregătită pentru introducerea de sancţiuni împotriva ei, dar că „a fost uimită să vadă că aceste măsuri au vizat sportivi, reprezentanţi ai intelectualităţii, actori, angajaţi ai mass-media”.

Vladimir Putin i-a ordonat duminică ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”.

„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a spus Putin.

Marţi, ţările membre ale Uniunii Europene au dat undă verde pentru a interzice difuzarea pe teritoriul UE a media de stat ruse RT şi Sputnik şi pentru a exclude „anumite bănci ruse” din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Apelurile la o suspendare a Rusiei din sport după invadarea Ucrainei au crescut în greutate după o scrisoare deschisă adresată preşedintelui CIO, Thomas Bach, şi preşedintelui IPC, Andrew Parsons, în care se cere suspendarea Rusiei şi a Belarusului şi interzicerea sportivilor acestor ţări de la evenimente, cu efect imediat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri