Serghei Lavrov caută aliați la Bagdad. Energia, principalul subiect pe agenda discuțiilor

Data publicării:
Serghei Lavrov
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns duminică seară în Irak pentru a se întâlni cu liderii irakieni şi a discuta în special despre energie, în condițiile sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Lavrov a aterizat la Bagdad duminică seară, în fruntea unei mari delegaţii care include reprezentanţi ai „companiilor de petrol şi gaze, precum şi investitori”, a declarat pentru AFP Ahmed al-Sahhaf, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei irakiene, potrivit Agerpres.

El se va întâlni luni dimineaţă cu omologul său irakian, Fuad Hussein, a spus purtătorul de cuvânt, citat de agenţia irakiană de presă, INA. El va avea o întrevedere cu premierul Mohammed Shia' Al Sudani, cu preşedintele Abdul Latif Rashid şi cu şeful parlamentului, Mohamed Al-Halbousi.

Vizita „confirmă deschiderea Irakului faţă de toţi partenerii şi prietenii săi”, a spus al-Sahhaf, subliniind importanţa „atragerii investiţiilor (...) în special în energie”, potrivit INA.

Ministrul rus şi omologul său irakian „vor discuta, de asemenea, despre transformările legate de securitatea şi stabilitatea regiunii şi despre punctul de vedere irakian cu privire la operaţiunile militare din Ucraina”, a declarat joi al-Sahhaf pentru AFP.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că ţara sa este favorabilă „oricărui proces de dialog care să permită dezamorsarea acestei escaladări şi atenuarea crizelor (...), în special în sectoarele securităţii alimentare şi energiei”, războiul din Ucraina antrenând o creştere a preţurilor pe pieţele internaţionale.

Aliat apropiat al Iranului, Bagdadul întreţine relaţii strategice şi cu Statele Unite, care încă mai are soldaţi staţionaţi în Irak în cadrul coaliţiei internaţionale angajate împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Joi, şeful diplomaţiei irakiene l-a primit pe omologul său saudit Faisal bin Farhan. Cei doi miniştri nu au menţionat o posibilă reluare a negocierilor între Riad şi Teheran, cele două puteri regionale. Bagdadul joacă rolul de mediator în aceste discuţii care au stagnat de câteva luni.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri