Serghei Lavrov e nemulţumit că protestele din Republica Moldova sunt condamnate de Occident

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Lavrov susţine o conferinţă de presă la sediul ONU de la New York pe 24 septembrie 2022.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că are standarde duble deoarece ar susţine protestele anti-guvernamentale din Georgia dar le-ar condamna pe cele din Republica Moldova, informează Agerpres.

"Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte", a declarat ministrul rus într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat.

Georgia a fost scena unor proteste masive, în ultimele zile, după ce guvernul a anunţat că vrea să adopte o lege care prevede ca organizaţiile care primesc mai mult de 20 la sută din finanţare din străinătate să fie trecute într-un registru sub denumirea de "agenţi străini".

Proiectul de lege, de inspiraţie rusească, a fost văzut de opozanţi ca un pas în urmă în drumul spre aderarea în UE al Georgiei şi un motiv pentru persecutarea mass media şi a ONG-urilor. Proiectul a fost retras în urma protestelor.

În Republica Moldova, în schimb, protestele anti-guvernamentale au fost organizate de partidul pro-rus al lui Ilan Şor, un oligarh care a fugit din ţară după ce a fost condamnat pentru fapte de corupţie.

Lavrov a dat detalii despre discuţia cu Blinken la reuniunea G20

În cadrul interviului, Serghei Lavrov a vorbit şi despre întâlnirea pe care a avut-o cu secretarul american de stat Antony Blinken în marja reuniunii ministeriale a G20 desfăşurată pe 2 martie în India. Cei doi ar fi discutat despre "securitatea strategică" şi "tema ucraineană".

"Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult", a spus Lavrov. El consideră totuşi că discuţia cu Blinken a fost "constructivă". "Am vorbit de o manieră constructivă, fără emoţii (...) A fost o conversaţie civilizată", a asigurat ministrul rus.

Potrivit Washingtonului, Blinken i-a cerut în acea discuţie lui Lavrov ca Rusia să revină asupra "deciziei iresponsabile" de a-şi suspenda participarea la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA. De asemenea, Blinken a precizat i-a cerut omologului său rus ca Moscova să înceteze campania militară în Ucraina.

Conform Departamentului de Stat al SUA, o altă solicitare adresată atunci de Blinken lui Lavrov a fost eliberarea fostului puşcaş marin american Paul Whelan, încarcerat în Rusia din anul 2018 şi acuzat de spionaj.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri