Video Serghei Lavrov: „Nu plănuim să atacăm alte țări. Cum nu am atacat nici Ucraina”

Data publicării:
serghei lavrov prim plan cu ochelari
Serghei Lavrov susține că Rusia nu a atacat Ucraina. Foto: Profimedia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, neagă că Rusia a invadat Ucraina. La conferința de presă de joi, care a urmat întâlnirii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, șeful diplomației de la Moscova a declarat că Rusia nu a atacat Ucraina și a motivat invazia țării vecine ca o „situație care constituia o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse”.

„Nu, nu plănuim să atacăm alte țări. Cum nu am atacat nici Ucraina. Așa cum am explicat de multe ori, în Ucraina a apărut o situație care constituia o amenințare directă la adresa securității Federației Ruse. Iar noi dovezi descoperite în teritoriile eliberate, mai ales în Donețk și Lugansk, arată că era planificat un atac asupra republicilor populare chiar luna aceasta. Există dovezi grăitoare în privința a ceea ce punea la cale Pentagonul, folosind fondurile Statelor Unite în laboratoare biologice, folosind teritoriul ucrainean pentru studierea agenților patogeni care pot fi folosiți ca arme biologice. Faptul că Washingtonul a dezmințit public ceea ce ei au numit drept zvonuri privind implicarea lor în activități ilegale nu este deloc surprinzător. Nici faptul că Uniunea Europeană a spus într-un singur glas că nu deține informații despre niciun fel de activități de cercetare privind arme biologice în Ucraina nu ne surprinde deloc”, a declarat Serghei Lavrov joi, la conferința de presă după întâlnirea cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

La aceeași conferință, Lavrov a negat și faptul că rușii au bombardat civili la maternitatea din Mariupol, susținând că spitalul fusese evacuat și transformat în bază militară.

De asemenea, el a amenințat voalat țările care livrează armament Ucrainei că se expun unui „pericol colosal”.

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a insistat Lavrov, evocând în special livrările de rachete aer-sol portabile şi riscul utilizării lor împotriva „aviaţiei civile”.

„Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a adăugat ministrul rus.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri