Serghei Lavrov se va întâlni pentru prima dată cu oficiali din țările care au impus sancțiuni Rusiei, la reuniunea miniștrilor G20

Data publicării:
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov, ministrul de externe rus. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a plecat în insula indoneziană Bali pentru a participa la reuniunea miniștrilor de Externe diin G20, relatează The Guardian. Este pentru prima dată când ministrul rus se va întâlni față în față cu omologi din țările care au impus sancțiuni Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să participe la întâlnire, în condițiile în care îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la impactul războiului asupra costului alimentelor și combustibilului este în creștere. ONU a avertizat recent că există riscul unui „val de foamete și sărăcie fără precedent”.

Este prima dată când Lavrov se întâlnește cu omologi din țări care critică aspru războiul din Ucraina.

Analiștii se întreabă cât de mult succes poate avea reuniunea G20, din cauza diviziunilor cu privire la războiul din Ucraina și impactul său global. În timp ce membrii occidentali ai grupului celor mai bogate 20 de țări au acuzat Moscova de crime de război și au impus sancțiuni fără precedent, alte state precum China, Indonezia, India și Africa de Sud nu au adoptat aceeași poziție critică.

Miercuri, Lavrov a cerut tuturor părților să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale - pe care Moscova le-a încălcat, însă - spunând: „Lumea evoluează într-un mod complicat”.

La începutul săptămânii, China a atacat SUA și NATO, declarând că Washingtonul „respectă regulile internaționale doar așa cum crede de cuviință”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a susținut că „așa-numita ordine internațională bazată pe reguli este de fapt o regulă de familie făcută de câteva țări pentru a servi interesul propriu al SUA”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului german de externe, Christian Wagner, a recunoscut că acesta nu va fi un „summit normal”.

Unele țări occidentale amenințaseră că vor boicota reuniunile G20, dar Departamentul de Stat al SUA a declarat marți că Blinken va fi un „participant activ”. Nu va exista o întâlnire oficială între Blinken și Lavrov, deoarece partea rusă „nu dă dovadă de seriozitate în privința diplomației”.

„Nu am văzut încă asta. Ne-am dori ca rușii să ne dea un motiv să ne întâlnim pe o bază bilaterală cu ministrul de externe Lavrov, dar singurul lucru pe care l-am văzut de la Moscova este mai multă brutalitate împotriva poporului Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...