Serviciile de spionaj din Elveția ar putea fi lăsate să pătrundă în faimosul secret bancar al țării

Data publicării:
elvetia secret bancar cd cu lacat
G7 a informat guvernul federal elveţian în legătură cu "preocupările" sale privind posibila eludare a sancţiunilor economice impuse de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Foto: Profimedia Images

Guvernul elvețian a propus un proiect de lege care ar permite agenției de spionaj a țării pătrundă în faimosul secret bancar elvețian pentru a detecta tranzacțiile financiare suspectate că finanțează terorismul, spionajul sau extremismul violent, relatează Reuters.

Cabinetul a subliniat că Serviciul Federal de Informații (FIS) nu are în prezent atribuții pentru a cere băncilor și altor intermediari financiari informații despre persoane sau grupuri considerate a fi un risc de securitate. Elveția are unele dintre cele mai stricte legi interne privind confidențialitatea bancară din lume.

„În cazul unor amenințări grave la adresa securității Elveției, FIS va putea în viitor să clarifice fluxurile de bani, solicitând informații despre tranzacții de la intermediarii financiari”, potrivit unui comunicat al guvernului.

Prevederile legii ar putea acoperi companiile, organizațiile non-profit sau instituțiile religioase suspectate că contribuie la finanțarea activităților teroriste, de spionaj sau activitățile extremiste violente.

Tribunalul Administrativ Federal și ministrul apărării ar trebui să autorizeze astfel de cereri, după consultări cu miniștrii justiției și de externe.

Legea este în dezbatere până pe 9 septembrie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri