Serviciile de spionaj europene, bucuroase să reia colaborarea cu SUA după ce Donald Trump nu va mai avea acces la rapoarte secrete

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump, la masă cu Vladimir Putin, Donald Trump face cu ochiul
Donald Trump, la masă cu Vladimir Putin (în stânga, aflat cu spatele). Foto: Getty Images

Reprezentanți din conducerea a cel puțin trei servicii de spionaj europene au salutat „cu căldură” intenția președintelui american Joe Biden de a împiedica pe viitor accesul lui Donald Trump la briefingurile de securitate ale serviciilor secrete ale SUA. O asemenea decizie, în urma căreia Trump nu va mai primi rapoarte secrete, ar recâștiga încrederea spionilor europeni, care vor putea împărtăși din nou informații confidențiale și sensibile cu cei americani, informează Business Insider, citat de Yahoo News.

De când Joe Biden s-a instalat la Casa Albă, agențiile de informații europene sunt mai deschise în ceea ce schimbul de secrete cu partenerii lor americani. Unii oficiali din serviciile de spionaj aliate au fost uluiți după ce s-a aflat că fostul președinte Donald Trump ar fi dezvăluit Rusiei, în 2017, informații strict secrete care ar fi pus în pericol viața unei „surse vitale de informații”.

Acum, conform surselor Insider, Joe Biden i-a asigurat pe partenerii europeni că va pune capăt briefingurior de securitate adresate lui Trump.

În Statele Unite, foștii președinți americani pot avea acces la astfel de rapoarte de securitate, o cutumă pe care președintele în exercițiu o poate stopa oricând dorește.

În 2017, Donald Trump le-a dat rușilor informații secrete pe care americanii le primiseră de la israelieni

Într-un interviu acordat zilele trecute la CBS, Joe Biden a fost întrebat dacă Donald Trump va continua să primească briefinguri secrete.

„Nu cred”, a răspuns Biden, „și asta din cauza comportamentului său irațional”.

„Este o măsură așteptată și un gest simbolic, care pune capăt împrejurărilor excepționale în care serviciile noastre evitau să împărtășească în totalitate informații secrete, de teamă că ele ar putea ajunge la președinte, care ar fi putut apoi să le dea mai departe ambasadorului Rusiei”, a declarat pentru Insider, sub protecția anonimatului, reprezentantul unui serviciu secret european dintr-o țară memră NATO.

În 2017, Donald Trump a furnizat ambasadorului rus informații secrete obținute de americani de la israelieni. Informațiile au fost dezvăluite ambasadorului rus Serghei Kisliak și ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, deși oficialii israelieni rugaseră autoritățile Statelor Unite să fie grijulii cu aceste informații.

Un oficial israelian citat de New York Times a susținut că le-au fost confirmate „cele mai mari temeri” după ce Trump le-a dezvăluit rușilor aceste informații, care ar putea periclita nu numai relațiile dintre SUA și Israel, dar și acoperirea celor infiltrați în gruparea teroristă Stat Islamic.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri